KAKO SE NA OBN-u BRANIO UHAPŠENI KOMANDANT SPECIJALACA: Avdić –„Skandal je da federalni specijalci osiguravaju narko bosa!“ Selmanović -„Niko nam nije rekao ko je Edin Gačanin!“

Pored Selmanovića jutros je lišen slobode i Gordan Memija, biznismen koji je organizirao boravak Gačanina u Sarajevu, osigurao mu automobile, rezervirao smještaj u hotelu „Bristol“.

  • Mini market

  • 22. Apr. 2024  

  • 5

U kuću Mustafe Selmanovića, komandanta Specijalne jedinice  Uprave policije Federacije BiH jutros su upali pripadnici policije, a kako mediji tvrde, prijeti mu hapšenje  tokom  akcije koja je provedena po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.  Akcijom su obuhvaćene osobe za koje se sumnja da su proteklih godina na različite načine surađivale i poslovale sa narko kartelom „Dino i Tito“ kojim rukovodi Edin Gačanin, dugogodišnji stanovnik Dubaija.

Sud u Holandiji je, podjećamo, Gačanina osudio na sedam godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Upravo su pripadnici Specijalne jedinice FUP-a pod komandom Selmanovića osiguravali Edina Gačanina prije skoro osam godina tokom njegovog boravka u Sarajevu i Hrvatskoj. Kasnije je, u znak zahvalnosti, Gačanin pripadnicima ove jedinice donirao 60-ak skupocjenih uniformi. Čitavu ovu operaciju koja je teško kompromitirala policiju u Federaciji BiH i njene čelnike dokumentirali su inspektori Uprave policije Federacije i njene aktere prijavile Tužiteljstvu BiH.

Mirsad Selmanović nije u javnosti komentirao učešće pripadnika Specijalne jedinice u osiguravanju jednog od najvećih evropskih trgovaca narkoticima. Prvi put je to učinio u emisiji „Reflex“ televizije OBN prije četiri mjeseca, kada ga je prozvao jedan od učesnika Senad Avdić, urednik „Slobodne Bosne“. 

Avdić je učešće federalnih specijalaca u osiguravanju narko bosa nazvao skandaloznim. Podsjetio je da je Gačanin tih dana  osuđen u Holandiji na sedam godina zatvora i rekao da ne isključuje mogućnost da Gačanin kaznu izdržava u Bosni i Hercegovini gdje ima dobre veze sa nekim visokim funkcionerima. „Možda Gačanin sam sebi napravi zatvor u kojem će boraviti, kao „Ela Chapo“ u Meksiku, ili Escobar u Kolumbiji“, kazao je Avdić.

Komandant Specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović nije osporavao da se navedeni događaj desio, ali je tvrdio da on ni bilo ko drugi iz FMUP-a nije uopće znao ko je Edin Gačanin, niti zašto je sporan. Nisu dobili te informacije od drugih policijskih agencija, a, kako je rekao, „prošao je sigurnosne kontrole na sarajevskom aerodromu“.

Evo kako je komandant Selmanović objašnjavao angažman pripadnika Specijalne jedinice FUP-a u zaštiti Edina Gačanina tokom njegovog boravka u Sarajevu i Hrvatskoj.

Pored Selmanovića jutros je lišen slobode i Gordan Memija, biznismen koji je organizirao boravak Gačanina u Sarajevu, osigurao mu automobile, rezervirao smještaj u hotelu „Bristol“. Memija je u brojnim medijskim istupima, kao i sudskim procesima koje je pokretao protiv medija i novinara koji su pisali no njegovoj ulozi, priznao da je bio domaćin Edinu Gačaninu, sa čijom je majkom dugogodišnji prijatelj. Gordan Memija i Gačanin su tokom rata u Bosni i Hercegovinio izbjegli u Holandiju.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...