MEŠALIĆ O PRIPREMAMA ZA IMENOVANJE MARINA VUKOJE: "Sve ovo su omogućili Damir Mašić i Aner Žuljević. SRAM IH BILO!"

"Sad će se 'prati' SDP od odgovornosti tako što će glumiti principijelnost, a sve su uradili da Vukoja prođe i da se ta naredba Dragana Čovića izvrši".

  • Vijesti

  • 22. Apr. 2024  

  • 2

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta entiteta F BiH. Moguće je da Federalni parlament već danas izglasa izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Vukoja, kao prijedlog za sudiju Ustavnog suda BiH na kojem insistira Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, mogao bi biti izabran u okviru zadnje tačke dnevnog reda današnje sjednice - izbor i imenovanja. 

Ako ne, onda bi se ta odluka mogla donijeti 8. maja, najavljuje u razgovoru za Politicki.ba Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Federalnom parlamentu. 

On ističe da su jutrošnje izmjene sastava Komisije za izbor i imenovanje Federalnog parlamenta licemjerne. 

"U tom tijelu ostala su samo dva zastupnika iz opozicije. Na prijedlog i pod predsjedavanjem Mladena Boškovića (HDZ) smijenjena je Dajana Čolić (DF), koja predstavlja 12 zastupnika u umjesto nje izabrana Elzina Pirić koja predstavlja sebe i svoju stranku PDA čija je jedina zastupnica. Umjesto Edine Gabele ( SBiH), imenovan je Petar Galić iz nekog HDZ-a.

Vlast ne može trpiti ni to malo opozicije koja je bila u Komisiji. A komisije se formiraju u skladu s brojem osvojenih mandata. Nakon protivustavne promjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma, nastavlja se gaženje Ustava, zakona, pravila... demokratije. Sve su ovo omogućili 'principijelni' Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a. 

Mašić je jutros glasao za ove odluke i povukao se iz Komisije za izbor i imenovanja da bi prešao u neku drugu komisiju. 

Vidio sam ga u Parlamentu i u lice sam mu rekao: 'Sram te bilo licemjerni Damire Mašiću'", kaže u razgovoru za Politicki.ba Mešalić. 

Odgovarajući na naše pitanje, kaže i da opozicija više ne može ništa uraditi. 

"Mi smo predali apelaciju Ustavnom sudu entiteta F BiH. Čekamo njihovo očitovanje. Dok čekamo, svjedočimo gaženju demokratije. Ovo je sramota!

Mirjana Marinković-Lepić jutros je otvorila sjednicu i njeno vođenje odmah prepustila Mladenu Boškoviću iz HDZ-a. Sve je, dakle, prepušteno ovoj stranci. 

Poslovnik se mijenja k'o čarape, pravila mijenjaju kako odgovara HDZ-u. Trojka je puki dizač ruku", kaže Mešalić dalje.

Skreće nam pažnji i da je pokrenuta inicijativa da Federalni parlament danas ne raspravlja o sigurnosnoj situaciji u većem bh. entitetu. 

"Povlači Dragan Mioković iz Naše stranke tu tačku dnevnog reda zbog "novonastalih okolnosti", šta mu god to bilo. Dok imamo današnja hapšenja, najave da će se 2. maja u entitetu Rs okupiti radikalne grupa, stalnu nesigurnost građana u F BiH zbog izrazitog porasta kriminaliteta... ne dopušta nam se da razgovaramo ni o sigurnosti. A to je tačka dnevnog reda koju smo mi inicirali i na kojoj insistiramo", priča dalje Mešalić. 

Vraćajući se na pripreme za imenovanje Vukoje u Ustavni sud BiH, on ponovo kritizira SDP-ove Mašića i Žuljevića. 

"Oni su sve ovo omogućili. Sad će se 'prati' SDP od odgovornosti tako što će glumiti principijelnost, a sve su uradili da Vukoja prođe i da se ta naredba Dragana Čovića izvrši. Mi, kao opozicija u Federalnom parlamentu više ne možemo ništa uraditi. Ukazali smo i apelacijom na sve zloupotrebe i nezakonitosti. Sada je do Ustavnog suda Federacije. A mi ćemo se nastaviti boriti svim demokratskim sredstvima", zaključuje Mešalić.  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...