PROPALA PLENKOVIĆEVA (SAMO)KANDIDATURA: Pučani će za predsjednicu EK ponovo predložiti Ursulu von der Leyen 

Glasine o kandidaturi Andreja Plenkovića za nasljednika Ursule von der Leyen navodno su potekle iz Plekovićevog okruženja, s jasnim ciljem da podignu rejting aktuelnom premijeru Hrvatske.

  • Regija

  • 22. Apr. 2024  

  • 1

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija u aktualnoj Vladi, komentirala je navode koji se pojavili u medijima da je Andrej Plenković potencijalni kandidat za šefa Evropske komisije. 

"Pojavljuju se svakakve insinuacije, ono što svi znamo jest da je predsjednik Vlade vrlo cijenjen u EU, međutim mi smo netom izašli iz izbornog ciklusa u kojem se natjecao za predsjednika Vlade. HDZ je dobio najviše glasova i mi smo potpuno posvećeni pregovorima i formiranju stabilne većine. Sve drugo su čiste spekulacije", rekla je Obuljen Koržinek.

Ustvrdila je i da te teze vjerovatno provlače oni koji ne mogu pobijediti na izborima pa se nadaju da bi Plenković otišao. 

"Mislim da je svakome čast kad se ime predsjednika naše Vlade pojavljuje u takvim kombinacijama jer svjedoči o njegovom ugledu, ali i poziciji Hrvatske u EU, za što je on jedan od najzaslužnijih", podvukla je na tu temu.

Mediji pišu da je Ursula von der Leyen i dalje je glavni favorit za još jedan mandat predsjednice Evropske komisije. Nju je za to već kandidirala Evropska pučka stranka (EPP) koja je glavni favorit za relativnu pobjedu na evropskim izborima. I hrvatski HDZ član je Evropske pučke stranke, pa je posve iskjučeno da će ova grupacija, osim Ursule von der Leyen, kandidirati i Andreja Plenkovića.

Glasine o kandidaturi Andreja Plenkovića za nasljednika Ursule von der Leyen navodno su potekle iz Plekovićevog okruženja, s jasnim ciljem da podignu rejting aktuelnom premijeru Hrvatske.

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...