HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA: State Department o stanju u Srbiji, problemi u vezi sa ljudskim pravima, nezavisnošću pravosuđa, ozbiljna korupcija u vladi, nasilje...

Kada je u pitanju restitucija, nevladine organizacije i grupe za zastupanje izvijestile su da je vlada napravila značajan napredak u rješavanju zahtjeva iz ere Holokausta i za strane državljane.

  • Regija

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 3

Tokom 2023. godine nije bilo značajnijih promjena u stanju ljudskih prava u Srbiji, navodi se u izvještaju State departmenta. Problemi u vezi sa ljudskim pravima zabilježeni su u kredibilnim izvještajima o ozbiljnim problemima sa nezavisnošću pravosuđa; ozbiljnim ograničenjima slobode izražavanja i štampe, uključujući nasilje, prijetnje nasiljem i pravne slučajeve protiv novinara, zatim o ozbiljnoj korupciji u vladi, trgovini ljudima i krivičnim djelima kao što su nasilje ili prijetnje nasiljem usmjereni na lezbejke, homoseksualce, biseksualne, transrodne, kvir, interseksualne ili druge osobe iz seksualnih manjina, navodi se u izvještaju.

Vlada je preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike koji su navodno počinili kršenje ljudskih prava, kako u policiji tako i na drugim mjestima u vladi, nakon javnih navoda o zloupotrebama, ističe se u izvještaju. Ipak, mnogi posmatrači smatraju da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni.

Nije bilo izvještaja da su vlada ili njeni predstavnici počinili proizvoljna ili nezakonita ubistva tokom 2023. godine.

Ratni zločini

Navodi se da je Tužilaštvo za ratne zločine istraživalo je ratne zločine iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji i podiglo optužnice. Pred Višim sudom u Beogradu tokom godine nastavljen je krivični postupak protiv osam osoba koje se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Srebrenici/Kravici 1995. godine.

Regionalna saradnja po pitanju ratnih zločina ostala je ograničena. U Međunarodnom rezidualnom mehanizmu u Hagu nije bilo preostalih predmeta koji se odnose na ključne zločine iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Nevladine organizacije su ocijenile da je pravosnažna presuda Mehanizma u Hagu u predmetima Jovice Stanišića i Franka Simatovića dokazala da je državni bezbjednosni aparat Srbije učestvovao u osnivanju, pomaganju, finansiranju i organizovanju jedinica koje su počinile zločine tokom ratova devedesetih godina u Hrvatskoj i BiH. Vladini zvaničnici nisu javno komentarisali presudu, navodi se u izvještaju.

Državni službenici koristili torturu i druge okrutne postupke kažnjavanja i zlostavljanja

Nije bilo izvještaja o nestancima od strane ili u ime državnih organa. Kada je u pitanju tortura i drugi okrutni, nehumani postupci ili kažnjavanja i zlostavljanja, izvještaj State departmenta navodi da iako je to zabranjeno zakonom i ustavom, bilo je izvještaja da su ih državni službenici koristili.

Pravosuđe podložno korupciji i političkom uticaju

Nezavisne međunarodne i domaće nevladine organizacije i nadzorna tijela izvijestili su da je pravosuđe podložno korupciji i političkom uticaju. Vladini zvaničnici i poslanici nastavili su da javno komentarišu istrage, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca.

U februaru Više javno tužilaštvo u Beogradu izvršilo je preraspoređivanje dvije tužiteljke, Bojane Savović i Jasmine Paunović, nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za malverzacije u javnoj Elektroprivredi Srbije. Mnogi posmatrači su tvrdili da su premještaji bili politički motivisani.

Kada je u pitanju restitucija, nevladine organizacije i grupe za zastupanje izvijestile su da je vlada napravila značajan napredak u rješavanju zahtjeva iz ere Holokausta i za strane državljane.

Kada je u pitanju protivpravno miješanje u privatnost, aktivisti za ljudska prava i nevladine organizacije su kritikovali ono što su okarakterisali kao nedostatak efektivnog parlamentarnog nadzora nad bezbjednosnim agencijama, ocjenjuje State department.

Kompletan izvještaj State Departmenta pročitajte OVDJE!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...