REAKCIJA KLUBA ZASTUPNIKA SDA: Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u, ova odluka može imati katastrofalne posljedice

Vladajuća koalicija je nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila

  • Politika

  • 23. Apr. 2024  

  • 7

Odluka vladajuće koalicije da smijeni dva člana Komisije za izbor i imenovanja koji dolaze iz opozicionih stranaka predstavlja grubo kršenje Poslovnika čija suština može imati katastrofalne dalekosežne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, saopćio je danas Klub zastupnika SDA u Parlamentu Federacije BiH.

Poslovnik, napominju, predviđa strukturu komisija srazmjernu zastupljenosti političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

- Vladajuća koalicija je nesrazmjernu zastupljenost stranaka uspostavljenu na početku mandata posljednjom odlukom dodatno produbila, a sve kako bi se omogućio izbor HDZ-ovog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i kako bi se toj stranci omogućila kontrola nad svim budućim imenovanjima u nadležnosti Parlamenta FBiH.

Umjesto jednog člana Komisije, koliko mu pripada po izbornom rezultatu, Trojka je HDZ-u omogućila tri pozicije, a posljednjim je potezom grupaciji stranaka okupljenih oko HDZ-a prepustila i jednu dodatnu poziciju. Istovremeno, iz rada Komisije su u potpunosti isključeni DF i SBiH, a SDA ima samo jednog člana. Po izbornim rezultatima ove tri stranke trebale imati barem polovinu članova Komisije - saopćili su.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...