BRIGADA AL-KASAM: Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama

U videosnimci koju je objavila Al Jazeera, Abu Ubaida je pohvalio iranski napad na Izrael 13. travnja, kazavši da su izravni napadi dronovima i projektilima "odredili nova pravila, povukli važne paralele i zbunili neprijatelja i one koji stoje iza njega".

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  23. Apr. 2024

  • 0

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa, Brigada al-Kasam, pozvao je na eskalaciju na svim frontama, u govoru koji je prenijela televizija, u povodu 200 dana od početka rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, prenosi Hina.

U videosnimci koju je objavila Al Jazeera, Abu Ubaida je pohvalio iranski napad na Izrael 13. travnja, kazavši da su izravni napadi dronovima i projektilima "odredili nova pravila, povukli važne paralele i zbunili neprijatelja i one koji stoje iza njega".

Pozvao je i na eskalaciju na Zapadnoj obali te u Jordanu kazavši da je on "jedna od najvažnijih arapskih fronti".

"Pozivamo jordanski narod da pojača svoje akcije i podigne glas", rekao je.

Hamas ostaje pri svojim uvjetima za prekid vatre

Abu Ubaida je rekao da Hamas ostaje pri svojim zahtjevima koje je iznio na pregovorima o prekidu vatre, odnosno da traži da Izrael prekine vojnu ofenzivu, da povuče svoje snage iz Pojasa Gaze, da dopusti povratak raseljenima u sjeverni dio Pojasa Gaze i da ukine blokadu.

U međuvremenu, Izrael je u utorak intenzivirao napade širom Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dodajući da je riječ o jednom od najgorih granatiranja zadnjih nekoliko tjedana. Vojska je naredila nove evakuacije na sjeveru palestinske enklave, upozorivši civile da se nalaze u "opasnoj borbenoj zoni".

Izrael proveo novo granatiranje i bombardiranje sjevera Gaze

U objavi na platformi X, glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee pozvao je stanovnike četiri zone u Beit Lahiji na sjeveru Pojasa Gaze da se premjeste u skloništa u dva za to određena područja.

Novo granatiranje i bombardiranje sjevera Pojasa Gaze događa se gotovo četiri mjeseca nakon što je izraelska vojska objavila da povlači odande svoje postrojbe tvrdeći da Hamas više ne kontrolira ta područja.

Izrael je ovaj mjesec također povukao većinu svojih snaga s juga Pojasa Gaze. No pokušaji da se postigne prekid vatre nisu uspjeli i izraelsko bombardiranje i upadi na teritorij odakle su se vojnici povukli otežavaju raseljenima da se vrate u svoje domove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...