SJAJNE VIJESTI ZA UKRAJINU: Biden potpisuje novu važnu odluku, stiže moćni raketni sistem od kojeg strahuju ruski agresori…

Američki dužnosnici opisuju situaciju na ukrajinskom bojištu sve strašnijim riječima tokom posljednjih nekoliko mjeseci

  • Svijet

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

Bidenova administracija priprema novi paket pomoći za Ukrajinu za koji se očekuje da će biti vrijedan oko milijardu dolara, rekli su CNN-u više izvora upoznati s tim pitanjem, a trebao bi ga odobriti predsjednik Joe Biden nakon što Senat usvoji novi zakon o financiranju inozemne pomoći.

Na brifinzima u Kongresu posljednjih dana, dužnosnici administracije naznačili su da će SAD vjerovatno poslati Ukrajini ATACMS dugog dometa, ili Vojne taktičke raketne sustave, po prvi put kao dio novog paketa pomoći, rekla su tri izvora.

Prošle jeseni SAD je prvi put poslao Ukrajini varijantu raketnog sistema srednjeg dometa ATACMS, koji može dosegnuti oko 100 milja, dok verzija većeg dometa može doseći čak 290 milja. Ukrajinski dužnosnici privatno i javno tražili su od SAD-a da raketa dugog dometa cilja dublje iza ruskih linija.

Američki dužnosnici pružili su otpor, navodeći i opskrbu i daljnje provociranje Moskve kao izgovore. Ali američki dužnosnici opisuju situaciju na ukrajinskom bojištu sve strašnijim riječima tokom posljednjih nekoliko mjeseci, dok je američka pomoć zastala zbog zastoja u Kongresu zbog zahtjeva administracije za dodatno financiranje od 60 milijardi dolara.

Direktor CIA-e Bill Burns posvjedočio je ranije ovog mjeseca da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja ove godine bez potpore SAD-a, a najviši američki general za Europu, zapovjednik EUCOM-a general Chris Cavoli, rekao je Kongresu da Rusi imaju takvu prednost u topništvu da će uskoro nadmašiti Ukrajince 10-na-1.

Rusija je zadržala "značajnu kvantitativnu prednost" nad Ukrajinom u smislu municije, ljudstva i opreme, rekao je dužnosnik NATO-a ranije ovog mjeseca. Senator Mark Warner, predsjednik obavještajnog odbora Senata, rekao je za CBS-ov Face the Nation u nedjelju kako se nada da će rakete ATACMS biti poslane u Ukrajinu do kraja sljedeće sedmice.

“To se trebalo dogoditi prije šest mjeseci. Sljedeće najbolje vrijeme je upravo sada. Ovog smo tjedna vidjeli da su Ukrajinci nadmašili rezultate ako se na trenutak odmaknete i razmislite o činjenici da je veći dio mog života većina američkih obrambenih snaga bila usredotočena na Rusiju”, rekao je Warner.

"Dobavljajući ovu dodatnu opremu što je prije moguće, nadam se da će, kada ovo stigne predsjedniku do utorka ili srijede, ove pošiljke biti doslovno lansirane s tim ATACMS-om većeg dometa."

Očekuje se da će paket također uključivati više očajnički potrebne municije za Ukrajinu, uključujući protuzračnu odbranu i topničku municiju, borbena vozila Bradley i oružje za rušenje, rekli su izvori.

Tekst zakona koji je usvojio Zastupnički dom i trebao bi ga odobriti Senat zahtijeva od administracije da prenese željeni ATACMS većeg dometa "što je prije moguće", osim ako predsjednik odluči da bi to bilo štetno za interese američke nacionalne sigurnosti.

Vojna pomoć dolazit će iz vlastitih zaliha SAD-a putem mehanizma financiranja poznatog kao Presidential Drawdown Authority ili PDA, i bit će to prvi PDA paket za Ukrajinu od marta. Bit će znatno veći od tog paketa, međutim, koji je bio vrijedan samo oko 300 miliona dolara koje je Pentagon uspio skupiti iz ušteda na drugim mjestima u odjelu.

Dužnosnik Bijele kuće odbio je komentirati sadržaj PDA osim što je rekao da su SAD “spremne brzo poslati vojnu pomoć Ukrajini kako bi zadovoljile hitne potrebe bojnog polja i protuzračne odbrane čim dodatak prođe Senat i bude potpisan zakon." Europsko zapovjedništvo SAD-a sada radi na obradi oružja tako da, nakon što Senat odobri pomoć, ono može pritjecati u Ukrajinu što je brže moguće, rekli su dužnosnici za CNN. Nakon što se financiranje usvoji, Pentagon može početi transferirati pomoć "unutar sedmicu ili dvije", rekla je zastupnicima ranije ovog mjeseca Celeste Wallander, pomoćnica ministra odbrane za međunarodna sigurnosna pitanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...