UZALUD VAM TRUD SVIRAČI: Vučić tražio "saveznike" za opstrukciju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, pa priznao poraz...

Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni - rekao je Vučić.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 17

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da se delegacija Srbije neće obrukati već da će poslije 2. maja, kada je predviđeno glasanje Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, imati još više prijatelja i podignute glave otići iz New Yorka.

- Za nas je i to važno. Pokušavamo da imamo više zemalja koje će da budu uzdržane i protiv, nego koje će da budu za. Ako to uspijemo, iako smo formalno izgubili, to bi bio herojski politički uspjeh. Јa se nadam da to nije nemoguće, rekao je Vučić.

-Kada uspijem kod malih zemalja da ih ubijedim i objasnim im stvarnu sliku, velike zemlje prijete i pritiskaju, pa i ti koji sve razumiju, pređu u uzdržane.

Istakao je da će danas imati razgovor i sa predstavnicima Narodne Republike Kine, koji su "strašno važni za Srbiju".

- Razgovarao sam sa ministrom iz Indije, to su najveće zemlje svijeta. Sutra ću da imam i očekujem da bude preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja - rekao je Vučić.

On je dodao i da je, tokom boravka u Ujedinjenim nacijama, razgovarao sa 62, 63 posto latinoameričkih i karipskih i afričkih zemalja.

- To su za nas izuzetno važni kontineti i nacije i oni osjećaju zabrinutost Srbije. Neke zemlje su me zapanjile jer neće da glasaju kako smo ih zamolili, ali su čuli našu argumentaciju. Morate da imate u vidu da je to teška tema i da je teško suprodstaviti se najmoćnijim zemljama, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija naspram sebe ima neke najistaknutije zapadne zemlje - SAD i Nemačku koja to najviše gura, Englesku, Francusku.

- I onda vidite jednu malu Srbiju koja pokušava da kaže da nije dobar ni trenutak ni način da se rezolucija donosi. Pojedinci su odgovorni za zločine i kažnjeni su, a ovim namećete kolektivnu krivicu. Rade to da bi pokrili sve što ne mogu da kažu oko Gaze i pokazaće da nisu antimuslimanski nastrojeni - rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...