ADIL OSMANOVIĆ ZA "SB": Dodik je krenuo Karadžićevim putem, Bošnjaci će pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Osmanović je za "SB" naveo kako su dobili sav materijal od Narodne skupštine RS-a, u skladu sa procedurom, o zakonima koji su usvojeni i upućeni prema Vijeću naroda.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2024  24. Apr. 2024

  • 1

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS trebao bi pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni Izborni zakon RS-a, potvrdio je za "Slobodnu Bosnu" delegat Adil Osmanović.

Osmanović je za "SB" naveo kako su dobili sav materijal od Narodne skupštine RS-a, u skladu sa procedurom, o zakonima koji su usvojeni i upućeni prema Vijeću naroda.

"Sada je dalja procedura da će biti sazvan Klub Bošnjaka u Vijeću i imamo sedam dana da na to odgovorimo. Pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona RS zato što, po meni, nije u skladu sa Ustavom i sa Izbornim zakonom na nivou BiH, i naravno da ćemo pokrenuti ovo pitanje, kao i oko referenduma. Mi ćemo na toj sjednici otvoriti raspravu i izjasniti se na koje ćemo zakone pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. Trebaju 2/3, a mi imamo pet delegata koji dolaze iz probosanskih stranaka", rekao je Osmanović navodeći kako očekuje da će ovo pitanje biti usvojeno.

O vetu Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda odlučivat će Ustavni sud RS.

Sa Osmanovićem smo prokomentirali i najave vladajućih stuktura RS-a da će se situacija dramatično promijeniti nakon 2. maja kada se očekuje da će se na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojiti Rezolucija o Srebrenici.  "Nažalost, Milorad Dodik je sebe doveo u takvu poziciju da je u potpunosti u sebi probudio duh i politiku ratnog zločinca Radovana Karadžića i da je nažalost krenuo njegovim putem. Znamo kako je Karadžić završio i ja ne vidim da politika može donijeti išta dobra, niti RS-u niti BiH. On je krenuo u pravcu sukoba sa demokratskom međunarodnom zajednicom i ja ne vidim da on ne može izaći kao pobjednik sa ovom politikom. Prihvatio je da bude trabant i provoditelj politike koja dolazi od predsjednika Republike Srbije Vučića. Očigledno je da će u ovom periodu koji je pred nama biti intenzivnih aktivnosti da se to zaustavi i u Beogradu i Banjoj Luci", pojasnio je Osmanović. Na naše direktno pitanje da li smatra da ponovo može biti rata, Osmanović kaže da baš i ne misli.  "Ono što nas je zadesilo, što smo preživjeli u periodu od '92. do '95. godine, nemamo pravo reći ni da neće biti", rekao je Osmanović za "SB".

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je Izborni zakon RS, koji predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog izbornog zakona koje se odnose na izbore za funkcije i pozicije u RS.

Zakonom se predviđa da sljedeći lokalni izbori na teritoriji entiteta RS budu organizirani i održani po entitetskom zakonu. Po ovom zakonu, ulogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u organizaciji budućih izbora u RS preuzima Izborna komisija RS.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...