PICULA UOČI SJEDNICE EUROPSKOG PARLAMENTA: "Kad zemlja ispuni uslove politika da ne odgađa pristupanje"

Evropska komesarka za jednakost Elena Dali kazala je da svaka vlada Zapadnog Balkana trenutno priprema reformsku agendu kojom bi trebalo da se precizira lista prioritetnih reformi.

  • Regija

  • 24. Apr. 2024  

  • 1

Evropski parlament danas će na sjednici glasati o Planu rasta za Zapadni Balkan, instrumentu koji je vrijedan šest milijardi eura.

Koizvjestilac Tonino Picula tokom debate istakao je da je usaglašavanje sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU jedna od najvažnijih komponenti ovog mehanizma koji donosi dvije milijarde eura u formi bespovratnih sredstava i četiri u obliku zajmova.

“Svaka zemlja kandidat treba da bude cijenjena na osnovu sopstvenih zasluga, naše fundamentalne vrijednosti poput vladavine prava i demokratski standardi moraju biti stub naše procjene da li je zemlja spremna da se pridruži EU. Građenje mostova, tunela i auto-puteva je dobro, ali poštovanje temeljnih vrijednosti mora biti preduslov za to. EU je više od ekonomske zajednice, to je zajednica vrijednosti i zajedničkih rizika. Onog trenutka kada zemlja kandidat ispuni sve kriterijume politički preduslovi ne treba da odgađaju pristupanje”, poručio je Tonino Picula.

Evropska komesarka za jednakost Elena Dali kazala je da svaka vlada Zapadnog Balkana trenutno priprema reformsku agendu kojom bi trebalo da se precizira lista prioritetnih reformi.

“Postigli smo značajan napredak u razvoju tih agendi zajedno sa našim partnerima. Oni naporno rade na njihovom finaliziranju”, poručila je Dali, prenosi CdM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...