LIDER IZRAELSKE OPOZICIJE: Lapid traži Netanyahuovu ostavku zbog "izraelske sigurnosti"

"I ova vlada bi trebala otići iz naših života", dodao je.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Lider izraelske opozicije Yair Lapid zatražio je u četvrtak od premijera Benjamina Netanyahua da podnese ostavku kako bi zaštitio sigurnost zemlje.

Zahtjev je uslijedio kao odgovor na izvještaje "Kanala 12" u Izraelu koji su ukazivali da je vlada tražila odgodu odluka Vrhovnog suda o peticijama koje se tiču ​​regrutacije ultraortodoksnih Jevreja, poznatih kao Haredim, do 20. maja, prenosi Anadolija.

„Dokle će ova promiskuitetna vlada nastaviti da blati državu Izrael izgovorima? IDF (vojska) nema dovoljno vojnika i svi se trebaju prijaviti. Neka ne šire parole da zajedno pobijedimo ako se ne prijavimo zajedno", napisao je Lapid na X.

"Zbog sigurnosti Izraela, Netanyahu bi trebao podnijeti ostavku i ova vlada bi trebala otići iz naših života", dodao je.

Vjerske stranke u vladajućoj koaliciji zaprijetile su da će se povući iz vlade ako se donese novi zakon o regrutaciji koji ne dopušta izuzeće ultraortodoksnih Jevreja od služenja vojnog roka.

Haredimi čine 13 posto stanovništva Izraela i ne služe vojsku, posvećujući svoje živote proučavanju Tore.

Zakon zahtijeva da se svaki Izraelac stariji od 18 godina prijavi u vojsku. Oslobađanje Haredima iz službe je izazva kontroverzu decenijama.

Rasprave su intenzivirane usred izraelskog napada na Pojas Gaze od oktobra, sa sekularnim strankama u vladi i opoziciji, pozivajući Haredime da podijele teret rata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...