"DOPRINOS JAVNOM DOBRU": Njemačka ministrica pozvala na globalno oporezivanje milijardera

Globalno, milijarderi su plaćali samo do 0,5 odsto svog bogatstva u vidu poreza na lične prihode

  • Svijet

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Njemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce, zajedno sa kolegama iz još tri zemlje, pozvala je na veće međunarodno oporezivanje superbogatih.

U svijetu ima oko 3.000 milijardera. Porez može da se uvede kao minimalni namet od dva odsto na imovinu superbogatih“, napisali su Šulce, kao i španski, južnoafrički i brazilski ministri privrede i finansija u tekstu koji je u Njemačkoj objavio Špigl.

To se ne bi odnosilo na milijardere koji već plaćaju odgovarajući porez na dohodak. Ali svi oni koji uspiju da izbjegnu porez na dohodak bili bi u obavezi da više doprinose opštem dobru“, naveli su ministri.

Poreski sistemi moraju da budu u skladu sa principom pravde.

Da bi se to postiglo, doprinos svakog pojedinca mora biti u skladu sa njegovom sposobnošću plaćanja. Međutim, postojeće poreske privilegije znače da superbogati mogu da minimiziraju svoje poreze na dohodak.”

Globalno, milijarderi su plaćali samo do 0,5 odsto svog bogatstva u vidu poreza na lične prihode.

Ministri takvo oporezivanje opisuju kao korak ka većoj socijalnoj pravdi.

“​​Vlade bi takođe generisale preko potreban prihod za ulaganje u javna dobra, kao što su zdravstvo, životna sredina i infrastruktura. Svi imaju koristi od ovoga, uključujući i one na vrhu piramide prihoda. Procjenjuje se da bi takav porez mogao da generiše dodatnih 250 milijardi dolara globalnog prihoda godišnje.”

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...