DRUGA U BiH: Otvorena Roditeljska kuća u Tuzli

Lokalna zajednica, odnosno Grad Tuzla, prepoznala je značaj Roditeljske kuće i rebalansom budžeta predvidjela sredstva za njen rad.

  • Društvo

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

U kompleksu Univerzitetsko - kliničkog centra Tuzla danas je svečano otvorena Roditeljska kuća, druga takve vrste u Bosni i Hercegovini. Država Kuvajt je za gradnju Roditeljske kuće obezbijedila 1,1 milion KM, a Vlada FBiH zajedno sa društveno odgovornim kompanijama 300.000 KM.

“U prisustvu naših prijatelja i braće iz Kuvajta želimo iskazati veliko zadovoljstvo ovdje u kompleksu UKC-a Tuzla zbog ovoga dana i prilike da otvorimo ne po obimu veliko zdanje, ali vakuf i dobročinstvo koje ima veliku misiju. Naša namjera je da pomognemo porodicama koje imaju veliku kušnju, čija su djeca oboljela, ovo je dan našeg svjedočanstva humanosti i zahvalnosti našoj braći u Kuvajtu”, rekao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija.

Država Kuvajt je nesebično izdvojila resurse jer je prepoznala značaj Roditeljske kuće u procesu liječenja djece od karcinoma.

“Ističem svoje zadovoljstvo i radost što sam danas ovdje. Svjedočimo finalnoj realizaciji važnog projekta koji je humanitarnog karaktera. Mi smo svjesni važnosti ovakvih humanitarnih projekata i želimo olakšati iskušenja roditeljima čija su djeca oboljela”, kazao je Naser El-Hamed, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa Države Kuvajt.

Hafiz dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije, istakao je da je Islamska zajednica u BiH pomogla izgradnju obje Roditeljske kuće – u Sarajevu i u Tuzli, dok je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić apostrofirao zalaganje Vlade FBiH u realizaciji kompleksnog projekta.

“Vlada FBiH je u prioritete finansijske podrške stavila Roditeljsku kuću u Tuzli. Izdvojili smo 300.000 KM. Želimo da ovo ne bude samo zgrada nego da bude dom za sve porodice i djecu koja se liječe od raka. Želimo da ovo mjesto bude mjesto snage, nade i ljubavi”, rekao je ministar Delić.

Lokalna zajednica, odnosno Grad Tuzla, prepoznala je značaj Roditeljske kuće i rebalansom budžeta predvidjela sredstva za njen rad.

“Ovo je jedan veliki i humani projekat ne samo Grada Tuzla nego i Bosne i Hercegovine. Znamo koliko je teško proći sve te terapije i u tom kontekstu se Grad Tuzla uključio u ovaj projekat od početka, a nedavno smo donijeli odluku da u budžetu svake godine izdvajamo sredstva za rad Roditeljske kuće koja ima neizmijeran značaj za unapređenje kvalitete liječenja. U rebalansu budžeta smo izdvojili 10.000 KM za rad Roditeljske kuće”, rekao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Predsjednik Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat naglasio je da je prije osam godina Roditeljska kuća na današnji dan otvorena u Sarajevu.

“U Tuzli Roditeljska kuća u svakom momentu će moći primiti pet porodica. Boravak djece i roditelja je koordiniran sa ljekarima. Malo smo kasnili, ali smo priveli projekat kraju”, rekao je Kubat.

Na kraju je doktorica Amila Latifagić istakla da se svake godine otkrije oko 15-ak slučajeva najtežih oboljenja kod djece.

“Nadamo se da će ova kuća koristiti generacijama oboljele djece u budućnosti i njihovim roditeljima. Trenutno je na odjeljenju pet pacijenata sa zloćudnom bolešću i svi su otkriveni u ovoj godini”, kaže Amila Latifagić, šef odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...