BLINKEN TVRDI: "Imamo dokaze da Kina pokušava uticati na američke izbore"

“Vidjeli smo, općenito govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg miješanja, i želimo da budemo sigurni da će se s tim prekinuti što je prije moguće”, rekao je Blinken na pitanje CNN-a da li Kina do sada krši Xijevu posvećenost Bidenu.

  • Svijet

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za CNN da su SAD vidjele dokaze o pokušajima Kine da "utiču i umiješaju se" u predstojeće američke izbore, uprkos ranijoj opredijeljenosti lidera Xi Jinpinga da to neće učiniti.

“Vidjeli smo, općenito govoreći, dokaze o pokušajima uticaja i mogućeg miješanja, i želimo da budemo sigurni da će se s tim prekinuti što je prije moguće”, rekao je Blinken na pitanje CNN-a da li Kina do sada krši Xijevu posvećenost Bidenu.

“Svako miješanje Kine u naše izbore je nešto na što vrlo pažljivo gledamo i potpuno je neprihvatljivo, pa sam se želio uvjeriti da su ponovo čuli tu poruku”, rekao je Blinken, dodajući da postoji zabrinutost zbog Kine i drugih zemalja koje se oslanjaju na postojeće društvene podjele u SAD-u u svojim kampanjama širenja uticaja.

Peking je više puta ponavljao da se ne miješa u američke izbore, na osnovu svog principa nemiješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja. Kina ili akteri za koje se vjeruje da su povezani s Pekingom zapad optužuje za političko uplitanje u druge zemlje, poput Kanade.

Blinken je takođe rekao da je iskoristio svoj nedavni trodnevni boravak u Kini kako bi izrazio zabrinutost Bidenove administracije u vezi sa podrškom ove zemlje ruskoj odbrambenoj industrijskoj industriji – i da bi naglasio da će SAD preduzeti dalje mjere pored postojećih sankcija za više od 100 kineskih subjekata i pojedinaca ako se takva podrška nastavi.

SAD vjeruju da Rusiji kineska podrška omogućava da poveća proizvodnju tenkova, municije i oklopnih vozila – i da nastavi s napadom na Ukrajinu.

Odbio je dati vremenski okvir za dalje djelovanje i rekao da kineski kolege nisu priznali ulogu ove robe u ratu u Ukrajini, ali je on to okarakterizirao kao trgovinu s Rusijom i rekao da uspjeh Moskve ne zavisi od Kine.

Peking je ranije kritikovao SAD da iznose “neosnovane optužbe” zbog “normalne trgovinske i ekonomske razmjene” između Kine i Rusije.

Kina je dugo tvrdila da održava neutralnost u ratu u Ukrajini i nastavila se predstavljati kao potencijalni mirovni posrednik u sukobu, iako je ojačala svoje ekonomske, strateške i diplomatske veze s Rusijom od početka rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...