ZAHTJEV UPUĆEN PREMIJERU SPAJIĆU: 35 zastupnika Skupštine Crne Gore zatražilo kosponzoriranje Rezolucije o Srebrenici

"Insistiramo na tome da sa dužnom pažnjom i posebnom odgovornošću uvažite ovaj poziv, u duhu onih vrijednosti koje kao moderna i demokratska država trebamo kontinuirano da promovišemo i branimo".

  • Regija

  • 26. Apr. 2024  26. Apr. 2024

  • 1

Čak 35 zastupnika Skupštine Crne Gore uputilo je premijeru te države Milojku Spajiću zahtjev da ova država bude kosponzor Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, javlja Politicki.ba

"S obzirom na to da će se Generalna skupština Ujedinjenih nacija uskoro izjasniti o Prijedlogu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, kojeg su državama članicama na razmatranje dostavile SR Njemačka i Republika Ruanda, te da se uprkos brojnim apelima istaknutih pojedinaca, političkih partija i civilnog sektora, vlasti Crne Gore nisu pridružile grupi demokratskih i partnerskih zemalja koje su kosponzorirale pomenuti prijedlog Rezolucije, kao i da visoki zvaničnici države neshvatljivo izbjegavaju da govore na ovu temu, pozivamo Vas da u najkraćem roku otklonite svaku dilemu o odnosu Crne Gore prema pomenutoj Rezoluciji, ali i prema genocidu u Srebrenici, na način što će vlada na čijem ste čelu bez daljeg odgađanja, donijeti odluku o kosponzorisanju prijedloga Rezolucije", stoji u tekstu inicijative.

Oni podsjećaju da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici 2009. godine, a 2021. godine donijela je Rezoluciju o genocidu o Srebrenici, za koju je glasalo više od 2/3 poslanika.

"Moralna i etička obaveza Crne Gore je da i ovog puta snažno stane uz istinu i pravdu, potvrđenu presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala kojima je zločin u Srebrenici proglašen genocidom, a sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Insistiramo na tome da sa dužnom pažnjom i posebnom odgovornošću uvažite ovaj poziv, u duhu onih vrijednosti koje kao moderna i demokratska država trebamo kontinuirano da promovišemo i branimo", navedeno je u pismu.

Inicijativu su potpisali brojni zastupnici opozicionih stranaka, uključujući i Bošnjačku stranku, ali i neki iz vladajućih struktura. 

Vlada Crne Gore suočena je u proteklom periodu s velikim brojem zahtjeva da se ova država priključi i bude kosponzor. 

Osim Srbije i Crne Gore, ni Hrvatska nije među kosponzorima Rezolucije. 

Albanija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, među kosponzorima su. 

Skupština Crne Gore broji 81 zastupnika. 

"Tekst pisma koje je poslato vladi Crne Gore, ponuđen je na potpis poslanicima svih poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, osim poslanicima nekadašnjeg Demokratskog fronta koji negiraju da se u Srebrenici dogodio genocid", objavio je predsjednik Kluba zastupnika Demokratske partije socijalista u Parlamentu Crne Gore Andrija Nikolić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...