UKRAJINA DOBILA MOĆNE BALISTIČKE RAKETE ATACMS: "Prvo će stradati ruska logistika na Krimu, uključujući i Krimski most!" (VIDEO)

"To znači da je Pentagon već pripremio oružje pa se sad sve može brzo prenijeti preko granice", objašnjava i njemački stručnjak za sigurnost Nico Lange u razgovoru za Deutsche Welle.

  • Svijet

  • 26. Apr. 2024  

  • 0

Američke isporuke artiljerijske municije Ukrajini odvijat će se prije svega preko Njemačke i Poljske, piše Deutsche Welle.

"Ministarstvo odbrane je posljednjih sedmica naporno radilo da sve bude spremno", kaže bivši glavni komandant američkih kopnenih snaga za Evropu, Ben Hodges, u intervjuu za DW.

"To znači da je Pentagon već pripremio oružje pa se sad sve može brzo prenijeti preko granice", objašnjava i njemački stručnjak za sigurnost Nico Lange u razgovoru za Deutsche Welle.

Novi paket pomoći uključuje prvi put i artiljerijske projektile tipa ATACMS s dometom od 300 kilometara. Dosad je američki predsjednik Joe Biden bio dozvolio isporuku ovog oružja samo s dometom od 150 kilometara - slično kao s projektilima Skalp ili Storm Shadow iz Francuske i Velike Britanije.

Ukrajina bi s novim oružjem mogla ciljano napadati komandne strukture i skladišta municije i oružja Rusa.

"Umjesto čekanja da ruske rakete i avioni budu lansirani, pa ih onda pokušavati presresti ili oboriti, mnogo je efikasnije uništiti mjesto s kojeg ti projektili dolaze", smatraju vojni analitičari..

Nico Lange, koji radi i za Minhensku konferenciju o sigurnosti, kaže: "Kad pogledamo stanje na jugu, situacija je i dalje takva da tri pristupa Krimskom poluotoku predstavljaju ključne vojne ciljeve".

On očekuje da će Ukrajina u narednim mjesecima pokušati eliminirati sve više osjetljivih tačaka ruske logistike na Krimu - sve do najvažnije dobavne rute, Krimskog mosta koji povezuje Rusiju s Krimom.

"Postoji niz vrsta municije koje trenutno može isporučiti samo SAD", kaže Lange. Pogotovo jer pokretanje proizvodnje municije u Evropi traje jako dugo.

Christian Mölling, direktor Centra za sigurnost i odbranu pri njemačkom think tanku DGAP (Njemačko društvo za vanjsku politiku), vjeruje da je pomoćni paket, koji je sad odobrio Senat SAD-a, uglavnom kupio Evropljanima vrijeme. On smatra da je ova nova pomoć od strane SAD-a "kraj priče" u ovom obimu.

Mjesecima su pristalice predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u Senatu blokirale pomoć Ukrajini.

"Amerikanci nam kupuju vrijeme, ali uskoro se mora aktivirati europska pomoć", rekao je Mölling za DW. Evropa mora sebe naoružati, zbog opasnosti od Rusije, ali i da bi pomogla Ukrajini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...