HELEZA NAPAO NJEGOV ZAMJENIK: "Ministar ne poznaje dovoljno zakonske procedure!"

Goganović je kazao da kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, i to isključivo konsenzusom što je precizno definirano Zakonom o odbrani i Ustavu BiH.

  • Mini market

  • 27. Apr. 2024  

  • 1

Zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović izjavio je da ministar odbrane Zukan Helez ne poznaje dovoljno zakonske procedure, te da će mu kao zamjenik ministra dobronamjerno objasniti da ministar i zamjenici ministra odbrane nemaju zakonsku mogućnost da upute pripadnike Oružanih snaga BiH na granicu.

Reagirajući na izjave ministra Heleza da će u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta poslati pripadnike Oružanih snaga na državnu granicu, Goganović je rekao za Srnu da će u skladu sa Zakonom o odbrani i Ustavom BiH zaštititi ugled i cjelovitost sistema odbrane i multietničkih Oružanih snaga BiH od svih, pa čak i od samog ministra odbrane, te ponovo pozvao Heleza da prestane koristiti sistem odbrane za ličnu političku promociju.

Goganović je kazao da kretanje ljudskih i materijalnih resursa izvan vojno-kontrolisanih područja mora odobriti Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga, i to isključivo konsenzusom što je precizno definirano Zakonom o odbrani i Ustavu BiH.

"Žao mi je što kolega Helez, kao ministar odbrane, ne poznaje dovoljno zakonske procedure i podsjetio bih da svaki pripadnik Oružanih snaga koji bi bez odluke Predsjedništva BiH, a po naređenju ministra napustio kasarnu učinio teško krivično dijelo, a ministar bi se čak mogao dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara i stvaranja paravojnih formacija koje nisu u skladu sa Zakonom o odbrani", istakao je Goganović za Srnu.

On je upitao na osnovu kojih obavještajnih i bezbjednosnih podataka Helez najavljuje prijetnju iz susjedne Srbije i ocijenio da ovakve izjave ministra odbrane ne doprinose stabilnosti regije, kao i Balkana u cijelini.

"Za razliku od kolege Heleza, ja ću raditi na izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, jer oni doprinose stabilnosti cijele Evrope. Saradnja sa svim našim partnerima je od ključne važnosti u izazovnim vremenima", konstatirao je zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...