PIŠI PROPALO: Kako je bankrotirala supermoderna klinika u vlasništvu partnerice Ane Brnabić i brata Dritana Abazovića...

Po kuloarima se pričalo i da se ukupan dug propale bolnice mjeri u milionima eura.

  • Regija

  • 28. Apr. 2024  

  • 2

Privatna klinika u Novom Beogradu, Biocell Hospital, koja je otvorena 2022. godine, završila je u financijskoj blokadi nakon nepunih godinu dana rada te je zatvorena već u augustu 2023. Tada je blokiran račun kompanije Vincula Biotech Group, čiji su vlasnici između ostalih i Džihan Abazović, brat bivšeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića i Milica Đurđić, partnerica Ane Brnabić.

Na istom mjestu je nakon zatvaranja Biocella niknula Opća bolnica Avala u koju je odmah došla i Milica Đurđić. Njezino ime nije na popisu zaposlenika, no tamošnji doktori kažu da ona i dalje službeno radi kod njih.

Liječnicima i ostalom osoblju bolnice, kojih je više od 100, nije isplaćena posljednja plaća, a na čekanje su od augusta 2023. stavljeni i pacijenti koji su bili u postupku vantjelesne oplodnje. Mnogi su procedure platili unaprijed, a one nisu završene.

- Žene koje su vodile trudnoću u Biocellu, također su platile po više 1.000 eura, a onda su morale roditi u drugoj ustanovi, jer je Biocell proglasila bankrot, kaže za Nova.rs jedna liječnica koja je radila u Biocellu.

Bivši zaposlenici kažu da ništa nije ukazivalo na propast, a bolnica se reklamirala kao posebno moderna s odličnom opremom i najvećim stručnjacima, posebno u ginekologiji. Jednog je dana samo saopćeno da klinika prestaje s radom, i to bez posebnog objašnjenja. Tada je zaposlenicima rečeno da će ponovno početi raditi za dvije sedmice pod drugim imenom, no to se nije dogodilo.

- Ima kolega koji su napustili stalan posao u drugim privatnim klinikama kako bi došli raditi u Biocellu i poslije manje od godinu dana su ostali bez posla i bez zadnje plaće. Pričalo se da su se ljekari Aleksandar Ljubić i Džihan Abazović posvađali oko rukovodstva bolnice i raspodjele budžeta, i da su ostali suvlasnici Ljubića planirali izbaciti iz igre. Kao da su namjerno doveli do blokade, kažu sugovornici za Nova.rs.

  

Dodaju i da vlasnici nisu plaćali zakup, a plaće rukovoditelja su bile i do 20.000 eura.

- Samo babice su primale 1.500 eura mjesečno, liječnici od 3.000, 5.000 eura na više, a rukovoditelji i do 20.000 eura. To je ogroman novac. Međutim, u kliniku su se s raznih strana slijevala sredstva, a nitko ne zna gdje su išli ti novci, kaže anonimna sugovornica koja je trenutno u sudskom sporu s bolnicom.

Po kuloarima se pričalo i da se ukupan dug propale bolnice mjeri u milionima eura.

Podsjetimo, Abazović je jedan od vlasnika Vincula Biotech Group, koja je osnivač Biocell bolnice, dok je Milica Đurđić bila u Nadzornom odboru ove firme. Vlasništvo je podijeljeno između više pojedinaca i kompanija, među kojima je i dr. Aleksandar Ljubić s 1 posto udjela.

Udio u vlasništvu imaju i Robne kuće Beograd biznismena Milije Babovića (15 posto), a većinski vlasnik bila je kiparska kompanija, za koju pojedini srpski političari tvrde da je fantomska, „Ensifolia Limited“ sa 75 posto, dok je Mark Strbad imao 3,18 posto, Miomir Knežević 3,82 posto, a Vladimir Harhaji i Dušan Marić imali su po manje od jedan posto

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...