GODIŠNJICA EGZEKUCIJE ZLOČINCA: Više desetina neofašista odalo poštu Musoliniju

Pristalice neofašizma, obučene u crne uniforme, marširale su kroz gradove na sjeveru Italije, gdje je Musolini uhapšen i pogubljen na kraju Drugog svjetskog rata

  • Evropa

  • 28. Apr. 2024  

  • 0

"Više desetina ljudi podiglo je danas ruku oponašajući fašistički pozdrav i uzvikujući fašističke slogane tokom ceremonija održanih u Italiji povodom 79 godina od egzekucije nekadašnjeg diktatora Benita Mussolinija.

Pristalice neofašizma, obučene u crne uniforme, marširale su kroz gradove na sjeveru Italije, gdje je Musolini uhapšen i pogubljen na kraju Drugog svjetskog rata, kao i u Musolinijevom rodnom gradu Predapiju, prenosi AP.

Neofašisti su u gradu Dongo na obali jezera Como, gdje su partizani 27. aprila 1945. godine pronašli Mussolinija dok je pokušavao da pobjegne sa ljubavnicom Clarom Petacci, položili 15 ruža u jezero u znak sjećanja na ministre i zvaničnike Mussolinijeve administracije koji su tu pogubljeni.

Partizani su pogubili Mussolinija  i Petacci narednog dana u obližnjem gradu Giulino di Mezzegra, gdje su danas, također održane komemoracije.

Nekoliko desetina policajaca stajalo je između neonacista u Dongu i više stotina demonstranata koji su pjevali čuvenu partizansku pjesmu "Bella ciao".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...