IVICA DAČIĆ MISLI DA ZNA: "To je bila privatna misija Zlatka Lagumdžije, koji je to dogovorio, prije svega..."

(...) sa Njemačkom.

  • Regija

  • 29. Apr. 2024  29. Apr. 2024

  • 0

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Rusija, kako sada stvari stoje, uspjela da se izbori da se održe dvije sjednice Vijeće sigurnosti UN o BiH (vanredna i redovna u maju).

On je rekao da je to dobra prilika da član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović iznese svoje stavove, te dodao da će se raspravljati o tome kako je do toga došlo i da li je legalno da se podnese rezolucija o Srebrenici pred Generalnu skupštinu UN.

"Kako sada stvari stoje Rusija je uspjela da se izbori za to da budu te dvije sjednice, s tim što mislim da će Željka Cvijanović da se obrati video linkom, a pretpostavljam da će se obratiti i neko sa bošnjačke strane, možda Lagumdžija", rekao je Dačić za TV "Pink".

On je dodao da ne zna kakav je plan sponzora ove rezolucije, nakon što je odgođeno njeno podnošenje Generalnoj skupštini UN, i da to zavisi od procjena, a procjena je da će sigurno u maju navjerovatnije tražiti da bude neko glasanje.

Dačić je naveo da Generalna skupština može tu temu da stavi na dnevni red, bez obzira na Vijeće sigurnosti i da se to upravo radi da bi se preskočio Vijeće sigurnosti UN, gdje Rusija stavlja veto.

"To je bila privatna misija Zlatka Lagumdžije, koji je to dogovorio, prije svega, sa Njemačkom, a kasnije je to pretočeno u tekst rezolucije, koji je pisao šef stalne misije Lihtenštajna u UN. Oko toga su okupili jedan broj zemalja", rekao je Dačić.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...