DISKRIMINACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI: Iako zabranjena Ustavom, međunarodnim konvencijama i...

(...) domaćim zakonodavstvom, istraživanja potvrđuju da je u našoj državi značajno rasprostranjena.

  • Društvo

  • 29. Apr. 2024  

  • 0

Diskriminacija u Bosni i Hercegovini široko je rasprostranjena i veliki broj osoba svakodnevno je doživljava, poručeno je sa završne konferencije projekta "Evropska unija za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije". U projektu je učestvovalo više od dvije hiljade osoba, s ciljem unapređenja odgovora na diskriminaciju.

Iako je diskriminacija u Bosni i Hercegovini zabranjena Ustavom, međunarodnim konvencijama i domaćim zakonodavstvom, istraživanja potvrđuju da je u našoj državi značajno rasprostranjena, prenosi BHRT.

Kroz ove zakone potvrđeno je da osobe koje doživljavaju diskriminaciju mogu da ostvare zaštitu od diskriminacije. U sklopu projekta radilo se na edukaciji u sudovima i tužilaštvima. Dio je to ciljeva koji su postavljeni kada je u pitanju predpristupni proces BiH.

Zaštita ljudskih prava, naglašeno je, nalazi se u središtu politika Evropske unije. Projekat čija je vrijednost 880.000 eura je implementiran u protekle tri godine. Od 2014. godine Evropska unija je pružila više od deset miliona eura u vidu pomoći Bosni i Hercegovini u usklađivanju i  poboljšavanju zakonodavstva, kako bi se zaštitila ljudska prava, što uključuje i zakone koji regulišu porodično i rodnozasnovano nasilje. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...