BJELORUSKI DIKTATOR ŠOKIRAO SVIJET: Poruka bjeloruskim olimpijcima zaprepastila sve...

Bjelorusija je isključena kao država s Igara zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, a njezini sportaši se natječu pod neutralnim statusom, bez himne, zastave i nacionalnih obilježja.

  • Evropa

  • 30. Apr. 2024  

  • 2

Bjeloroski diktator Aleksandar Lukašenko kazao je danas bjeloruskim sportašima koji sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnim statusom da "prebiju svoje protivnike". “Ako ste odabrali i idete tamo pod neutralnim statusom, prebijte ih, pokažite im da ste pravi Bjelorusi”, izjavio je Lukašenko, citiran u saopćenju za javnost predsjedništva.

Tokom posjeta bjeloruskoj regiji Mogilev, stanovnici su pitali Aleksandra Lukašenka što misli o ovom sudjelovanju pod neutralnim statusom, navodi se u izvješću objavljenom na web stranici bjeloruskog predsjedništva.

"Na sportašu je da izabere. Ako odluči sudjelovati na Olimpijskim igrama, bit će još žešći. Jer shvaćate da stanje duha i ljutnja nisu od male važnosti u sportu", reagirao je Lukašenko. “Vi ste Bjelorus i kada izađete kao pobjednik, to je dobar način da ih politički udarimo u lice”.

Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, iskorijenio je sve oblike opozicije u svojoj zemlji, potiskujući mirni masovni pokret 2020. Navikao je i na široke izjave i ispade, kao kad je s kalašnjikovom u ruci paradirao pred prosvjednicima koji se protive njegovoj vlasti, nazivajući ih "štakorima". U februaru 2022. otvorio je Bjelorusiju ruskoj vojsci kako bi mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu sa sjevera.

Bjelorusija je isključena kao država s Igara zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, a njezini sportaši se natječu pod neutralnim statusom, bez himne, zastave i nacionalnih obilježja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...