DAMIR DOBORAC, SELEKTOR RUKOMETNE REPREZENTACIJE BiH, ZA „SB“ UOČI BARAŽA ZA SP: „Vremena je malo, ali nećemo se žaliti. Ono na čemu ću ja insistirati...“

(...) a za to nije potrebno ni vrijeme ni uigravanje, jeste da napravimo jednu dobru atmosferu i da u tom trenutku damo svoj maksimum“

  • Sport

  • 01. Maj 2024  01. Maj 2024

Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Damir Doborac, priprema se, već uveliko, za utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Portugala.

Ilustracija: Agencije

Premda misli i na Premijer ligu BiH, gdje klub koji vodi, Gračanica, stoji dosta dobro. Trenutno su treći, pa ni Evropa nije daleko.

GRAČANICA, GRAD SPORTA

Jako interesantan je bio susret Gračanice i Sloge iz Doboja prije dvadesetak dana. Baš tako, susret, više od utakmice. Iako dobra utakmica, prije svega. E sad, treba se sjetiti da osamdesetih godina ni fantastična „Metaloplastika“ iz Šapca nije išla u Doboj da igra protiv „Sloge Bosnaprevoz“, kako se tada taj klub zvao, a da je sigurna da će pobijediti. Doboj - grad rukometa i čuvenog Međunarodnog TV turnira šampiona. Ostao je Turnir, ali šta još, kako je Damiru danas pred utakmicu protiv „Sloge“ koja je dala toliko izvrsnih igrača? Usput, sada su ih pobijedili u svojoj dvorani, u gračaničkom naselju Luke.

„Pa sigurno je da je 'Sloga' klub sa velikom tradicijom. Znamo kakve su i prije, a i poslije rata postizali rezultate. I sam Turnir koji se održava u Doboju dovoljno govori o Rukometnom klubu 'Sloga'. Uvijek je interesantno igrati te komšijske derbije, pogotovo kad igraš sa ekipom koja ima veliku tradiciju. Nažalost, 'Sloga' određen period nema svoju dvoranu, srušili su je, prave novu, tako da rade u stvarno teškim okolnostima. Ja se iskreno nadam da će grad Doboj što prije napraviti dvoranu i da će opet 'Sloga' biti onakva kakvu smo navikli da je gledamo u našoj ligi“, iskreno će Doborac za naš portal.

Mada, o tome možda ni ne bi trebali pričati skoro tri decenije poslije rata, ali vrijedno je da spomenemo. Između Gračanice i Doboja je petnaestak kilometara razlike, ali jedan grad je u Federaciji, a drugi u RS-u. Ipak, Dobojlije su dočekane kao da igraju kući. A i kada je oficijelni spiker rekao da je Damir Doborac novi selektor Bosne i Hercegovine u rukometu svi su mu aplaudirali. Poštovanje za nekadašnjeg izvrsnog srednjeg beka mnogih klubova i reprezentacije Bosne i Hercegovine:

„Politika je politika, sport je sport. I to je Gračanica i pokazala. Svaku ekipu Gračanlije srdačno dočekaju, pa tako i ekipu 'Sloge'. Ekipe se osjećaju ugodno, imaju sve uslove da igraju rukomet tako da ja i ne vidim razlog da bi bilo drugačije. Ali, ekipe koje gostuju kod nas dobiju aplauz i na kraju utakmice, čak i ako nas pobijede. I to dovoljno govori o tom gradu. Općina Gračanica je glavni sponzor kluba. Imamo mi tu još sponzora, riječ je o privrednim subjektima, međutim, Općina i privrednici podržavaju sport generalno u Gračanici, ne samo rukomet. I fudbalski klub 'Bratstvo', recimo, postiže odlične rezultate. Treba odati priznanje načelniku Općine Gračanica Nusretu Heliću, koji pokazuje da je sportista i da ima vrliko razumijevanje za sport.“       

Gračanica u posljednje tri utakmice ima dvije pobjede i jedan remi, a uoči baraža u Premijer ligi bit će odigrano još jedno kolo.

IDEMO JAKO

Selektor Doborac je za samo sedam dana prvo objavio širi spisak igrača na koje računa za baraž za Svjetsko prvenstvo protiv Portugala, a onda vrlo brzo i skraćeni. Za mnoge čudno, no ima nešto što se zove IHF - Svjetska rukometna federacija.

„Bili smo ograničeni vremenom, s obzirom da je dosta prošlo dok se imenovao novi selektor. Pravila IHF-a diktiraju da se do određenog vremena mora poslati širi spisak i sa tog šireg spiska se igrači mogu pozivati na ovaj dvomeč, baraž protiv Portugala. Tako da sam se odlučio prvo za 35 imena, a naknadno spisak skratio na 21. ime. I ti igrači mogu konkurisati za utakmice protiv Portugala“, objašnjava Damir za „Slobodnu Bosnu“.

Većini su, kada je objavio širi spisak, odmah zazvučala dva imena: Dejan Malinović i Josip Perić, lijevi i srednji bek:

„Kada sam pravio spisak rukovodio sam se tim da pozovem najbolje igrače koje imamo na raspolaganju. Nažalost, neke igrače nisam mogao pozvati jer su povrijeđeni. Ima i nekih igrača, pogotovo mlađih i iz naše lige na koje u budućnosti računam. Vjerujem da ćemo već na prvom narednom okupljanju nakon baraža, ubaciti tri, četiri nova imena. Isprobati sve igrače koje možemo i stvarati bazu za budućnost. Što se tiče Malinovića i Perića, to su igrači čiji kvalitet jako dobro poznajemo. Pozvao sam ih, razgovarao s njima i rekao im šta od njih očekujem. Obojica su to drage volje prihvatili. Spremni su, na raspolaganju su nam i žele pomoći našoj reprezentaciji.“

Pripreme za utakmice baraža počinju 5. maja, a baza za kratke pripreme je u Tuzli. Na Evropskom prvenstvu u januaru ove godine, kada je Damir Doborac bio pomoćnik tadašnjem selektoru Irfanu Smajlagiću, igra uopšte nije bila toliko loša kakav je bio krajnji rezultat - a nismo prošli prvi krug - pogotovo protiv najjače ekipe iz te grupe Švedske (bili su tu još i Holandija i Gruzija).

„Ispalo je kako je ispalo, ne bih ja to previše komentarisao. Odnosno, ne bi bilo korektno da se vraćam na to. Bilo je i loših i dobrih trenutaka. Ostaje žal zbog poraza protiv Gruzije. Svi su očekivali pobjedu, ali, život ide dalje“, kaže Doborac.

Kako protiv Portugala? „U nedjelju počinje okupljanje, u utorak ćemo biti kompletni, a u srijedu putujemo. Vremena je malo, ali nećemo se žaliti. Ono na čemu ću ja insistirati, a za to nije potrebno ni vrijeme ni uigravanje, jeste da napravimo jednu dobru atmosferu i da u tom trenutku damo svoj maksimum“, odgovara na naše pitanje selektor Doborac.

Mirsad Terzić (Foto: Agencije)

Kada se Mirsad Terzić nedavno oprostio od igranja za reprezentaciju BiH, i Damir Doborac je bio jedan od potencijalnih sagovornika za tekst koji smo objavili o velikom Terzi. Ali, imali smo indikaciju da bi Doborac mogao biti novi selektor, pa ćemo sada iskoristiti priliku da progovorimo koju o Terziću. Dakle, veliki i odbrambeni igrač i napadač. Posljednjih, a zapravo je malo duži niz, godina igra samo odbranu i sve je podredio toj poziciji. I jedan je od najboljih odbrambenih igrača u Evropi. „Teško da mogu biti objektivan kada je Terza u pitanju. Dobri smo prijatelji i znamo se baš dugo. Ali, evo, daću sve od sebe da budem objektivan. Koliko je igračka, toliko je Terza i jedna ljudska veličina. To sigurno znaju svi oni koji su imali priliku da mu budu blizu. Družili smo se i družimo se, i ja samo mogu reći sve najbolje o njemu. Nesretan samo što neću moći biti selektor u ekipi u kojoj on igra, ali sam sretan što smo bili saigrači“, kaže Damir Doborac. No, bit će velika rupa u odbrani, koja će, nadamo se, biti dobro zakrpljena: „Nadomjestićemo mi to, imamo igrače, samo nam treba vremena. Sigurno je da će nam nedostajati njegov kvalitet, ali trudićemo se da kompenzujemo činjenicu da Terze više neće biti u odbrani.“

Jednom neke reče - Mirsad Terzić, ministar odbrane BiH. Bilo bi dobro šta god da ste pomislili u ovom trenutku. Damiru će faliti na 6 metara, ali što se mora, nije teško.

(Dino Bajramović)  

trenutak ...