BRUTALNA KAMPANJA PROTIV ŠPANSKOG PREMIJERA: "Njegova supruga je ustvari muškarac, umiješani su u trgovinu drogom..."

Političko okruženje u Španjolskoj, kao i u većem dijelu Europe narušeno je otrovnom mješavinom lažnih vijesti, nadrealnih tvrdnji i osobnih napada

  • Evropa

  • 01. Maj 2024  

  • 1

Korumpirana supruga Pedra Sáncheza zapravo je muškarac, njezina je obitelj umiješana u trgovinu drogom u Maroku i oni upravljaju seks-klubovima. Ovo su neutemeljene i štetne tvrdnje koje su se Španjolskom proširile poput epidemije, a u čijem su širenju pripomogli oporbeni konzervativci i Partido Popolar (PP). Slučaj lažnih vijesti i zavjera u koji je upleten Sánchez, jedan od najvažnijih socijalističkih političara u Europi, dokazuje europski trend u kojem oporbene i desne skupine često koriste svoj utjecaj da bi nanijele štetu svojim suparnicima.

Kampanja protiv Sáncheza kulminirala je otvaranjem preliminarne istrage o korupciji njegove supruge Begoñe Gómez, potaknuta pritužbom antikorupcijske skupine Manos Limpias (Čiste ruke), čiji je vođa bio povezan sa Španjolskom nacionalnom frontom, bivšom strankom krajnje desnice. Optužbe su uglavnom proizašle iz izvješća El Confidenciala, internetske novinske kuće desnog centra. Za suprugu Gómez tvrdi se da je koristila svoj položaj za prodaju utjecaja.

Slučaj se vrti oko Gómezinih veza s tvrtkom Air Europa tijekom razgovora o vladinom paketu pomoći, dok je ona vodila poslovni institut u Madridu. Sánchez je rekao da će njegova supruga "braniti svoju čast", ali ni on ni Gómez nisu demantirali optužbe El Confidenciala.

Otrovna mješavina lažnih vijesti

Političko okruženje u Španjolskoj, kao i u većem dijelu Europe narušeno je otrovnom mješavinom lažnih vijesti, nadrealnih tvrdnji i osobnih napada. Uznemiravanje koje trpi Sánchez od svojih protivnika nije jedino. Čelnici se suočavaju s nemilosrdnim pritiskom kroz medije i pravosudne kanale, s ciljem da se, kako je španjolski redatelj Pedro Almodóvar rekao o slučaju Sánchez, ‘‘pravno i emocionalno slome‘‘. "To nema veze sa stvarnom politikom. To je tehnika koja se temelji na okrutnosti i personaliziranoj psihološkoj torturi", napisao je redatelj u svojem autorskom tekstu u El Diariju.

Iskustvo Donalda Tuska u Poljskoj i muke Sigrid Kaag u Nizozemskoj primjeri su nemilosrdnih osobnih napada i zastrašivanja. U slučaju Tusk, Jarosław Kaczyński, čelnik nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), tvrdio je da će liberalni oporbeni kandidat predati pola Poljske Rusiji i pomoći EU u uvozu ilegalnih migranata. Kaag, bivša nizozemska ministrica financija, napustila je politiku na posljednjim općim izborima nakon zlostavljanja na internetu i višestrukih prijetnji smrću. U jednom slučaju muškarac je uhićen ispred njezine kuće noseći zapaljenu baklju. Izjavila je da je okruženje postalo ‘‘toksično‘‘ za nizozemske političare koji se suočavaju s ‘‘mržnjom i zastrašivanjem‘‘. Finska premijerka Sanna Marin također se povukla iz politike prisiljena braniti svoju radnu etiku i pravo na privatni život od kritika medija i oporbe. "Ja sam čovjek", rekla je Marin, govoreći da nije ništa loše u načinu na koji je provodila slobodno vrijeme koje je postalo meta kritika nakon što je viđena na partyju.

Ostavka Sanne Marin u Finskoj, nakon intenzivnog ispitivanja i neutemeljenih optužbi, dodatno naglašava štetan utjecaj takve toksične politike na mentalno blagostanje i demokratski angažman javnih službenika.

‘Psihopat, uzurpator, izdajnik...‘

Nakon što je pokrenuo istragu protiv njegove supruge, španjolski je premijer privremeno suspendirao svoje javne dužnosti, dovodeći zemlju u neizvjesnost oko vodstva.

U utorak je najavio planove za pooštravanje kontrole nad medijima. U radijskom intervjuu Sánchez je izrazio svoju namjeru da se pozabavi onim što je nazvao "pseudomedijima" koji utječu na demokracije, posebno ciljajući na web stranice i digitalne platforme. Istaknuo je potrebu preispitivanja njihovih financija i jačanja zakona koji reguliraju javno financiranje medija.

Španjolski premijer tvrdi da je ovaj potez ključan za borbu protiv onoga što on naziva desničarskim "blatnim strojem".

U trenutku kada je Sánchez objavio svoju namjeru da se bori protiv "lažnih vijesti", Alberto Feijóo, čelnik konzervativnog PP-a, optužio ga je za laž tijekom intervjua na državnoj televiziji emitiranog u ponedjeljak navečer. Sánchez je tvrdio da je Feijóo rekao da Gómez treba ostati kod kuće umjesto da radi. Ne postoji zapis o takvoj izjavi. Premijerovi desničarski i krajnje desničarski protivnici nazvali su Sáncheza u posljednjem razdoblju "kompulzivnim lažljivcem", "psihopatom","uzurpatorom", "simpatizerom terorista" i "izdajnikom".

Unatoč nagađanjima o njegovoj budućnosti, izjavio je da namjerava ostati na dužnosti. Međutim, ovaj se manevar smatra potkopavanjem njegova domaćeg i međunarodnog položaja, piše Jutarnji.hr

U stilu Sanne Marin, i Sánchez se obranio izjavama ‘‘i ja sam samo čovjek koji voli svoju ženu‘‘.

Za španjolske građane Sánchez je napisao pismo u kojem tvrdi: "Znam da Begoñu optužuju ne zato što je počinila nešto ilegalno - znaju da to nije slučaj - nego zato što je moja supruga. Često zaboravljamo da su političari također ljudi. Nije me sram reći da sam čovjek duboko zaljubljen u svoju suprugu koja je nemoćna protiv blata koje se na nju baca iz dana u dan".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...