POLITIČAR NJEMAČKIH ZELENIH OTKRIO: Kada bi Crna Gora mogla ući u EU?

"Ta zemlja bi mogla veoma brzo da se pridruži i ja mislim da bismo Crnu Goru mogli da iskoristimo kao primjer da pokažemo da je EU sposobna da se širi", rekao je Hofreiter.

  • Regija

  • 02. Maj 2024  

  • 1

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga, političar Zelenih Anton Hofreiter, zalaže se za brzo proširenje Evropske unije. On smatra da bi Crna Gora mogla da se pridruži u roku od dvije godine.

"Ruski napad na Ukrajinu ljudima je jasno stavio do znanja da odugovlačenje, kao što je praktikovano s državama Zapadnog Balkana, može biti opasno", rekao je Hofrajter u razgovoru s novinarima povodom 20. godišnjice velikog proširenja Evropske unije na istok, koja je obilježena u srijedu 1. maja.

"Zemlje koje ispunjavaju kriterijume iz Kopenhagena trebalo bi da brzo postanu članice EU", rekao je političar Zelenih i posebno se založio za to da Crna Gora postane članica do 2026. godine.

"Ta zemlja bi mogla veoma brzo da se pridruži i ja mislim da bismo Crnu Goru mogli da iskoristimo kao primjer da pokažemo da je EU sposobna da se širi", rekao je Hofrajter, ujedno naglasivši da bi želio da vidi "jasnu posvećenost EU, ali i Njemačke".

Kritike na račun Srbije

Njemački kancelar Olaf Scholz i ministarka spoljnih poslova Analena Baerbock takođe se zalažu za brzo prihvatanje, prenosi agencija Reuters i ujedno podsjeća da je premijer Crne Gore Milojko Spajić prilikom nedavne posjete Berlinu istakao da je njegova vlada odlučna da nastavi neophodne reforme u oblasti pravosuđa.

Agencija takođe navodi da prema Srbiji, takođe kandidatkinji za članstvo u EU, postoje rezerve. Evropska unija zbog nedostatka reformi već dugo kritikuje vladu u Beogradu, koja demonstrativno održava bliske kontakte s Rusijom i Kinom, uprkos procesu pridruživanja, ukazuje Rojters.

Kriterijumi?

Predsjednik Evropskog odbora Bundestaga Anton Hofreiter smatra da je važno je poslati signale Rusiji i Kini.

"Sada bi trebalo jasno da stavimo do znanja da smo, zbog sve većih prijetnji i geopolitičke neophodnosti, shvatili da nešto mora da se promijeni u procesu pridruživanja EU“, rekao je Hofreiter.

On je takođe naglasio da kriterijumi za pristupanje neće biti oslabljeni. Građani zemalja EU moraju biti u mogućnosti da se "oslone na činjenicu da će se nove članice pridržavati istih pravila kao i one stare", zaključio je političar njemačkih Zelenih.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...