Svijet
PRAH I PEPEO: Satelitski snimci otkrili velike razmjere razaranja na Krimu... (FOTO)
Prije 17 min0
Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, a posebno mjesto među njima zauzima žara.
Gastro
02. Maj 2024
0
Proljetni dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvježiti i dodatno ojačati imunitet.
Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, a posebno mjesto među njima zauzima žara.
Žara sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Recept
Sastojci:
40 vrhova mlade žare, 1 kg limuna, 4 l vode, 5 limuntusa (50 g) i 4 kg šećera
Priprema:
Ubranu žaru dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu je sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun sa korom, isjeckajte ga na četvrtine i izmiksajte u blenderu.
Usitnjenu žaru i limun pomiješajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promiješajte.
Mješavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, žaru i limun procijedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno miješanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču.
Svijet
PRAH I PEPEO: Satelitski snimci otkrili velike razmjere razaranja na Krimu... (FOTO)
Prije 17 min0
Mini market
ČOVIĆEV VEČERNJI LIST OTKRIVA: Trojka je pristala na zahtjeve HDZ-a, slijede imenovanja Jelke Miličevć, Svevlada Hoffmanna, Marina Vukoje...
Prije 28 min0
Vijesti
NAZAD VIŠE NEMA: Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT-a, evo šta su poručili advokati...
Prije 41 min0
Sport
LUDNICA NA OTOKU: Leeds na korak do povratka u Premier ligu
Prije 50 min0
Gastro
JEDNO JAJE I MALO JOGURTA: Na brzinu napravite izvrsni arapski desert, poslasticu za sve generacije… (VIDEO)
16. Maj 20240
Gastro
NJIHOVO JE VRIJEME, A NISU NI TOLIKO SKUPE: Napravite džem od ovog voća po ovom receptu
15. Maj 20240
Gastro
BEZ BRAŠNA I TJESTENINE: Recept za bogate i sočne lazanje od tikvica; Priprema je jednaka...
14. Maj 20240
Gastro
ISTOK JE ISTOČNO: Danas pravimo musaku na malo drugačiji način, još kad napravite paradajz salatu… (VIDEO)
15. Maj 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.