NEKADAŠNJI SRPSKI DIPLOMATA, BRANKO BRANKOVIĆ: "Sve su veće šanse da se povuče rezolucija o Srebrenici!"

"BRIKS stupa na scenu velikim koracima. Međunarodni poredak, ovaj koji postoji, više ne postoji”, rekao je Branković.

  • Društvo

  • 02. Maj 2024  

  • 7

Nekadašnji diplomata i ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Branko Branković rekao je danas da su sve veće šanse da rezolucija o Srebrenici bude povučena i da je njegov utisak da je vjerovatnoća da se to desi – 80 odsto.

Branković je za Tanjug rekao da Zapad ne mijenja tek tako datum rasprave kada nešto predlaže.

Istakao je da je direktor centra "Simon Vizental" Erfaim Zurof doprinio borbi Srbije jer je rekao da je u Srebrenici bilo zločina, ali ne i genocida.

Branković ocjenjuje da sve više članica UN zato ne pokazuju prvobitni elan i razmišljaju da odustanu od podrške rezoluciji.

"Ubeđen sam da se polako ali sigurno okreće broj onih koji će pritisnuti crveno dugme, da je mnogo veći i da će se ipak prvo ponovo da se odloži ovo, odnosno nema šta više da se odlaže, jer nema novog datuma, kao i da postoji ozbiljna pretnja predlagačima da neće imati odgovarajuću većinu”, rekao je Branković.

Dodao je da, ukoliko rezolucija ne bude većinski izglasana, Zapad će doći u nezavidan položaj sa svime što se dešava u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"BRIKS stupa na scenu velikim koracima. Međunarodni poredak, ovaj koji postoji, više ne postoji”, rekao je Branković.

Dodao je da se Srbija borila protiv usvajanja nacrta rezolucije o Srebrenici kako u Njujorku, ali i na širem frontu – kontaktiranjem brojnih ambasada i ambasadora.

Kazao je da je moglo da se traži da se ne raspravlja u Generalnoj skupštini, sve dok se raspravlja u Vijeću sigurnosti.

"Sve su to znali oni koji su predlagali, među njima i Nemci, jer rezolucija je na dve i po strane, detaljna je i nije pravljena juče za danas nego, kao što znamo, pripremana je već nekoliko meseci”, rekao je Branković.

Govoreći o sukobu na Bliskom istoku, Branković je istakao da će, ukoliko bude usvojena rezolucija o Srebrenici, arapske zemlje krenuti sa "golemom rezolucijom genocida Izraela nad Palestincima".

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...