DIGITALNI TRENDOVI: Njima je dosta "jedanaestice'"; Veliki broj ljudi se vraća na Windows 10

Broj aktivnih korisnika Windows 11 operativnog sustava je, unatoč Microsoftovim nastojanjima, u padu. Windows 10, s druge strane, bilježi porast.

  • HiTec

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

  • 0

Microsoft nastavlja imati poteškoće s korisničkim prihvaćanjem Windowsa 11. Nedavni podaci sa Statcountera otkrivaju značajan pad tržišnog udjela operativnog sustava, posebno u usporedbi sa Windowsima 10.

Nakon što je u februaru 2024. dostigao rekord svih vremena od 28,16 posto, Windows 11 je doživio pad, spustuvši se ispod granice od 26 posto.

Od marta do aprila 2024. tržišni udio Windowsa 11 smanjio se za više od cijelog postotnog boda, sa 26,68 posto na 25,65 posto. Čini se da se većina korisnika koji čine taj postotak vratila na Windows 10 te, iako se bliži deveta godina postojanja sustava, "desetka" je prešla granicu od 70 posto po prvi put od septembra 2023., dobivši 0,96 bodova, piše Digital Trends.

Unatoč nedostatku službene podrške čak je i Windows 7 još danas aktivan. Statcounter je u svom izvješću primijetio da oko 3 posto (-0,04 boda) svih računala sa sustavom Windows nastavlja raditi na sustavu Windows 7, čak i nakon njegovog potpunog ukidanja u siječnju 2023. Dok neki proizvođači softvera još uvijek podržavaju Windows 7, glavne aplikacije i preglednici odavno su to prestali raditi.

Microsoft je spreman otkriti inovativne mogućnosti umjetne inteligencije za Windows 11, potencijalno nudeći uvjerljiv poticaj za prijelaz s Windowsa 10. Međutim, bilo je nekoliko izvještaja koja sugeriraju da bi određene značajke mogle biti ekskluzivne za računala koja rade na novijem hardveru. Posljedično, korisnici koji se odluče protiv nadogradnje svojih osobnih računala mogli bi smatrati da im treba više poticaja da ostanu s Windowsima 11. Stoga je prerano prognozirati hoće li nadolazeće ažuriranje Windowsa 11 24H2 Microsoftu pomoći povećati sa brojem novih korisnika.

Važno je napomenuti da će podrška za Windows 10 završiti u oktobru 2025. godine. Ovo korisnicima daje otprilike 19 mjeseci da nadograde svoje računalo, nabave novo računalo ili nastave koristiti zastarjeli operativni sustav. Microsoft je, kako bi potaknuo tranziciju, nedavno čak požurivao korisnike Windowsa 10 da prijeđu na Windows 11 putem nametljivih skočnih oglasa.

Iako je nadogradnja na Windows 11 dostupna bez ikakvih troškova, sklonost novom operativnom sustavu očigledno nije onakva kakvu si je Microsoft zamislio. 

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...