SAVJETI ZBOG KOJI ĆE DUŽE TRAJATI: Kako izbjeći ogrebotine na teflonskoj tavi? Baš kao i svako drugo posuđe koje...

(...) imamo u kuhinji, i teflonska tava može se oštetiti ako ne znamo kako ju pravilno koristiti, ako po njoj grebemo ili je previše zagrijavamo.

  • Jeste li znali

  • 04. Maj 2024  04. Maj 2024

  • 0

Teflonske tave već se desetljećima koriste za kuhanje i svako od nas kod kuće ima barem jednu. Njih karakterizira termička obrada bez lijepljenja namirnica za njihovo dno, a sve zahvaljujući politetrafluoretilenu, materijalu koji je otporan na visoke i niske temperature i na koroziju te zahvaljujući kojem namirnice po ovoj tavi jednostavno klize.

No baš kao i svako drugo posuđe koje imamo u kuhinji, i teflonska tava može se oštetiti ako ne znamo kako ju pravilno koristiti, ako po njoj grebemo ili je previše zagrijavamo. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako koristiti tavu od teflona, ali i kada je vrijeme da svoju staru teflonsku tavu zamijenite novom.

Teflonske tave garantuju termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njihovo dno, no ako tavu uništite prije vremena, to neće biti moguće. Najčešća greška koju ljudi rade jest da ju previše zagriju i na njoj peku, primjerice odreske. No teflonska tava nije za to - ona je napravljena za termičku obradu na nižim temperaturama (primjerice, za pečenje kajgane) i ne bi se smjela zagrijavati na temperaturi većoj od 260 stupnjeva.

Osim toga, druga najčešća greška koju ljudi prave prilikom korištenja teflonske tave jest korištenje metalnih pomagala za kuhanje, poput viljuška, kašika i kuhača. Na taj način možete vrlo lako oštetiti teflonsku tavu i stvoriti ogrebotine pa umjesto da koristite metalni kuhinjski pribor, zamijenite ga drvenim ili silikonskim, prenosi Index.hr.

Površina teflonske tave može se uništiti ako ju pospremite u kuhinjski ormarić i na nju složite još nekoliko tava. To također može stvoriti ogrebotine na tavi pa ako to želite spriječiti, preko teflonske tave stavite papirnati ručnik. Osim toga, nikako ju ne biste smjeli prati u perilici posuđa jer teflonska tava ne voli visoke temperature. Operite je pod mlazom mlake vode i lagano očistite mekanom spužvicom. Mnogi stručnjaci savjetuju da bi se teflonske tave trebale mijenjati svakih pet godina, ali i prije ako primijetite neka oštećenja. Najčešće takvo oštećenje su ogrebotine na tavi. Naime, one mogu biti posebno opasne, posebno kod teflonskih tava napravljenih prije 2013. godine, koje sadržavaju perfluorooktansku kiselinu (PFOA), a ogrebotine na tavi znače da te kemikalije mogu doći do hrane koju stavite na nju, a na kraju i završiti u vašem organizmu. Također, trebate pripaziti i na promjenu boje na tavi - ako je posvijetlila, možete ju i dalje koristiti, ako je potamnjela, vjerojatno joj se oštetio premaz i trebate kupiti novu. Nova tava trebat će vam i ako se ova koju trenutno imate na nekim mjestima iskrivila - ako je površina tave iskrivljena, hrana se neće ravnomjerno termički obrađivati.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...