KANCELAR NA TEŠKIM ISPITIMA: Skoro 80 posto Nijemaca nezadovoljno vladom Olafa Scholza

Najviše kritičara Evropske unije je među biračima desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i nove ljevičarske stranke Savez Sahra Wagenknecht.

  • Evropa

  • 04. Maj 2024  

  • 0

Dvije trećine Nijemaca nezadovoljno je politikom na nivou EU, a čak 79 posto njih vladom kancelara Olafa Scholza, pokazalo je jučer objavljeno istraživanje DeutschlandTrenda.

Najviše kritičara Evropske unije je među biračima desničarske Alternative za Njemačku (AfD) i nove ljevičarske stranke Savez Sahra Wagenknecht.

Kao najveći problem 41 posto Nijemaca istaklo je temu useljavanja, azila i integracije došljaka.

Njih 51 posto misli da bi rješenje pitanja migracije bili sporazumi s Egiptom, Libanom i Tunisom, prema kojima bi ove zemlje sprječavale potencijalne tražioce azila da putuju u Evropu, a zauzvrat bi primile finansijsku pomoć EU.

Vladom je nezadovoljno 79 posto građana, dok vladajuće socijaldemokrate uživaju podršku samo 15 posto građana (15 i 14 na nivou EU), a treća koaliciona stranka Liberali 5 posto na domaćem nivou (4 posto na evropskom), čime se nalaze na granici cenzusa.

Opozicioni Demokršćani imaju podršku 31 posto građana (30 posto na evropskim izborima), prenosi Deutsche Welle.

AfD je ostao na 18 posto (15 posto za evropske izbore), a u parlamentu bi se još našla i stranka Sahre Wagenknecht sa pet posto (sedam na evropskim izborima), dok se njena bivša partija, Ljevica, nalazi ispod cenzusa.

U anketi DeutschlandTrenda više od 70 posto građana kaže da AfD treba da ponovo razmotri svoj bliski odnos s Rusijom i Kinom, kao i da je popularnost ove stranke opala posljednjih mjeseci usljed niza skandala.

Istraživanje je pokazalo i da 34 posto Nijemaca smatra da su međunarodni konflikti veliki problem, 21 posto je zabrinuto za zaštitu životne sredine i klime, a tačno petina kao problem vidi slabljenje ekonomije.

Deutsche Welle navodi da se kao ključni problem nameće državni budžet za narednu godinu.

Liberali insistiraju da budžet bude na nuli, bez novih dugova, a SDP i Zeleni na tome da su nova zaduživanja neophodna.

Javno mnijenje je mahom za opciju štednje, odnosno njih 54 posto, dok 40 posto želi reformu ustavnog pravila o zaduživanju.

Ukoliko se ne izmijeni politika dužničke kočnice, koja ograničava javni deficit na 0,35 posto bruto domaćeg proizvoda, procjenjuje se da će država uštedjeti oko 30 milijardi eura.

Čak 78 posto Nijemaca smatra da se ne smije štedjeti na zdravstvu i njezi starih osoba, a tvrde da izdatke za ove potrebe treba povećati.

Na listi prioriteta Nijemaca slijede penzije (58 posto želi povećanje izdataka), podrška porodici i djeci (55), odbrana i vojska (50), a na dnu su integracija izbjeglica (17) i socijalna pomoć (10). 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...