XI JINPING DANAS STIŽE U PARIZ: Nakon razgovora sa Emmanuelom Macronom, leti u Beograd pa u...

(...) Budimpeštu.

  • Evropa

  • 05. Maj 2024  05. Maj 2024

  • 1

Kineski predsjednik Xi Jinping stiže danas u Pariz u rijetku posjetu, tokom koje će ga domaćin Emmanuel Macron pokušati uvjeriti da smanji trgovinske neravnoteže i da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Francuska podupire istragu Evropske unije o izvozu kineskih električnih vozila, a Peking je u januaru otvorio istragu o uvozu rakije - koja se uglavnom proizvodi u Francuskoj - što je potez koji se smatra odmazdom usred rastućeg niza istraga EU-a, prenosi Hina.

Xijevi zvanični sastanci uključivat će zajedničke razgovore s Macronom i šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Podjele unutar 27 članica Evropske unije - a posebno između Francuske i Njemačke - potkopavaju njihovu sposobnost utjecaja na Kinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz neće se pridružiti Macronu i Xiju u Parizu zbog prethodnih obaveza, rekli su izvori. Francuska će također nastojati postići napredak u otvaranju kineskog tržišta za svoj poljoprivredni izvoz i riješiti probleme oko zabrinutosti francuske kozmetičke industrije o pravima intelektualnog vlasništva, rekli su zvaničnici.

Francuska je jako željela potaknuti Kinu da izvrši pritisak na Moskvu da prekine operacije u Ukrajini, s malim pomakom do sada, osim Xijeve odluke da prvi put nazove ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nedugo nakon što je Macron prošle godine posjetio Peking.

Xi će napustiti Francusku u utorak poslijepodne i uputiti se u prijateljsku Srbiju i Mađarsku.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...