NEKADAŠNJI LIDER TONE SVE DUBLJE: Ko vreba šansu za preuzimanje Sarajevo osiguranja

Sarajevo osiguranje je na šestom mjestu u FBiH od ukupno deset društava koliko ih trenutno posluje

  • Ekonomija

  • 05. Maj 2024  

  • 0

Nekadašnji lider domaćeg tržišta – Sarajevo osiguranje – prvi put je palo u donji dio tabale najvećih osiguravajućih kuća u Federaciji BiH.

Naime, prema visini premije osiguranja za prva tri mjeseca ove godine, Sarajevo osiguranje je na šestom mjestu u FBiH od ukupno deset društava koliko ih trenutno posluje, piše BiznisInfo.ba.

Ovo je samo nastavak višegodišnjeg trenda u kojem ova nekada moćna osiguravajuća kuća polako ali sigurno gubi svoju poziciju. To možemo vidjeti ako uporedimo podatke za isti period, dakle prva tri mjeseca, za posljednjih pet godina.

Naime, 2020. godine Sarajevo osiguranje je bilo lider sektora, odnosno nalazilo se na prvom mjestu s premijom od 16,7 miliona KM.

Već naredne godine palo je na treće mjesto, potom 2022. na četvrto, 2023. na peto, a u prvom kvartalu ove godine na šesto mjesto, čime je ispalo iz gornjeg dijela tabele.

Inače, zanimljivo je da je sve ove godine, izuzev 2021., ovo osiguranje imalo rast premije od pet do deset posto. No, to nije dovoljno jer su drugi imali mnogo veće stope rasta. Naprimjer, u prvom kvartalu ove godine Sarajevo osiguranje je imalo rast od 9,8 posto, ali je rast sektora, odnosno tržišta, bio 12,4 posto.

Tako ga je, u odnosu na prošlu godinu, prestiglo Triglav osiguranje koje je raslo za 22,9 posto.na godišnjem nivou.

Lider sektora trenutno je ASA Central osiguranje s premijom za tri mjeseca od 29 miliona KM i rastom od 27,7 posto. Sarajevo osiguranje imalo je premiju od 19,1 miliona KM.

Razuđeno vlasništvo i nedostatak ideje
Ono što Sarajevo osiguranje razlikuje od drugih kuća, pa time ukazuje da bi to mogao biti problem, jeste razuđena vlasnička struktura. U državnom, odnosno entitetskom vlasništvu je najveći, ali opet manjinski paket od 45,5 posto dionica, dok su ostalo privatni investitori od kojih onaj najveći ima 15 posto udjela.

Dakle, činjenica da kompanija nema većinskog vlasnika s preko 50 posto udjela, a da je najveći vlasnik država, dovodi do toga da nema jasnog plana investiranja i rasta.

Pritom se ne radi o kompaniji koja je od strateškog interesa za FBiH jer ne donosi ni približno novca kao naprimjer BH Telecom.

Dobit Sarajevo osiguranja prošle godine je bila oko 2 miliona KM, ali je to više izuzetak nego pravilo jer je godinu prije toga bila oko 700 hiljada KM, a prije toga nešto preko milion KM. Kada se uzme uz obzir da se dobit dijeli procentualno prema broju dionica, onda se vidi da Sarajevo osiguranje nije pretjerano važno preduzeće za punjenje budžeta FBiH.

Domaći gigant čeka šansu
S druge strane, svi ostali igrači na tržištu su privatne korporacije, domaće ili strane, koje agresivno osvajaju tržište na sve moguće načine.

Riječ je o kompanijama koje konstantno ulažu u širenje poslovanja, promotivne kampanje ali i akvizicije kojih je bilo nekoliko u posljednjim godinama.

Također, ove grupacije sasvim sigurno bi bile spremne preuzeti i samo Sarajevo osiguranje, ako bi se vlasti odlučile za njegovu privatizaciju.

No, tu bi se osiguravajući giganti suočili s još jednim konkurentom koji vreba svoju šansu. Naime, značajan udio u Sarajevo osiguranju u proteklom periou stekla je firma BH Master Capital d.o.o. – oko 15 posto. Iza ove firme stoji porodica Hrvić iz Tešnja, vlasnici AS Holdinga.

Hrvići su vlasnici velikog broja domaćih kompanija koje posluju u raznim sektorima, a koje su stekli akvizicijama u proteklim godinama.

Istovremeno, jasno je da Hrvići nisu „berzanski igrači“, dakle ne trguju dionicama radi profita već kupuju kompanije kako bi ih u potpunosti preuzeli, razvijali koristeći svoje poslovno znanje i veze i na taj način profitirali.

Stoga, nema sumnje da je u njihovim dugoročnim planovima potpuno preuzimanje Sarajevo osiguranja ako se za to ukaže šansa, odnosno ako se FBiH odluči za privatizaciju svog udjela.

Federalne vlasti će se morati odlučiti šta žele od Sarajevo osiguranja jer se može zaključiti da će se trend iz prošlosti nastaviti. Ako se ništa ne promijeni, ovo preduzeće sigurno neće propasti jer ima razvijenu infrastrukturu i mrežu klijenata, ali će vjerovatno nastaviti gubiti poziciju na tržištu u odnosu na druge konkurente te padati sve niže na ljestvici.

Ukoliko bi, pak, došlo do privatizacije, novi vlasnik, ko god on bio, dobio bi snažan brend u koji bi vrijedilo i trebalo investirati značajan novac kako bi mu se vratio stari sjaj koji polako ali sigurno blijedi, te kako bi se ponovo krenulo ka vrhu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...