"SB" NA 29. GODIŠNJICI: Poginuli čekajući da prođu kroz Tunel spasa (FOTO)

Sarajevski ratni tunel ili “Tunel DB” je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije.

  • Sjećanje

  • 07. Maj 2024  

  • 0

Polaganjem cvijeća i obilaskom nekadašnjeg “Tunela spasa" obilježena je 29. godišnjica ubistva deset građana Sarajeva i ranjavanja njih 11, uz nadu da se ne zaborave a zločin nikada ne ponovi, kao i da se njeguje kultura sjećanja na život u gradu pod opsadom.

Sarajevski ratni tunel ili “Tunel DB” je stanovnicima opkoljenog glavnog grada BiH otvorio vrata nade za spas brojnih života pod vatrenim obručom agresorske artiljerije.

Tunel Dobrinja-Butmir, nazvan Tunel spasa, bio je jedina poveznica opkoljenog Sarajeva sa vanjskim svijetom. Stanovnici Butmira su svojim životima branili naselje kako bi tunel opstao, a samim tim i život u Sarajevu.

Na tom mjestu, od eksplozije nekoliko granata ispaljenih s agresorskih položaja, smrtno je stradalo deset, a teže i lakše ranjeno jedanaest sugrađana.

Živote su izgubili: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac.

Delegacije Kantona Sarajevo, Općine Ilidža i predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, danas su obilježili 29. godišnjicu polaganjem cvijeća na mjestu masakra i odavanjem počasti žrtvama.

Presudama u Haagu su za kampanju terora nad civilima snajperskim i artiljerijskim napadima osuđeni na doživotne kazne zatvora bivši politički i vojni vođa Republike Srpske – Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

U Haagu su osuđeni i Stanislav Galić i Dragomir Milošević, nekadašnji komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS). Presudom Haškog tribunala Galić je osuđen na doživotnu kaznu za vođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva s prvenstvenim ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom. Miloševića je Haški tribunal 2009. osudio na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a namjerno gađale civile sprovodeći kampanju terora, koja je trajala tri i po godine. Detektor je u bazi “Sudski utvrđene činjenica o ratu u BiH” analizirao presude koje se odnose na Sarajevo i okolinu, ali do danas nijedan direktni počinilac nije procesuiran.

Tokom 44 mjeseca opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 11.000 stanovnika, od čega oko 1.600 djece.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...