ADVOKAT JAHIĆ UPOZORIO ČAMPARU: "Prestani koristiti Novalića kao 'šlauf za spašavanje'. SPAŠAVAJ SAM SEBE!"

vnu legislativu izučava i propisuje je prekršeno kod Novalića i naravno da je moje djelovanje opravdano na izjave Čampare. On treba prestati u svojim javnim istupima koristiti Novalića kao ’šlauf za spašavanje’. Neka se spašava sam, neka radi šta hoće, ali neka prestane u dnevno političke svrhe i u toku nekih prepucavanja spominjati Novalića", istakao je Jahić.

  • Mini market

  • 07. Maj 2024  07. Maj 2024

  • 1

Malo je toga što bivši premijer FBiH Fadil Novalić u osam godina mandata nije doživio obavljajući ovu funkciju. Kao što je poznato na kraju je u slučaju Respiratori osuđen na četiri godine zatvorske kazne. Kompletna medijska mašinerija bila je uključena tokom ovog procesa, a trenutno se očekuje odlučivanje Ustavnog suda BiH po apelaciji Novalića, ali i drugih iz ovog slučaja Fikreta Hodžića i Fahrudina Solaka.

No, nerijetko aktuelni političari u BiH svakih malo spominju Novalića i to na način da svoja (ne)djela sapiru spominjući Fadila Novalića.

Posljednji takav primjer je istup Aljoše Čampare, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH.

Elmir Jahić, advokat Fadila Novalića za Patriju kaže da je primijetio kako se u dnevno političkim dešavanjima sve češće pojavljuje fenomen u kojem aktuelni političari vrlo često razmišljaju na način "držite lopova".

"Fadil je na izdržavanju i sve što ne valja i gdje postoji osnov sumnje za bilo šta, Fadil je kriv. Ne može to tako“, kazao je Jahić, dodajući da prvo treba raspraviti da Vlada nikad nije bila Fadilova.

"Zna se kako se formira Vlada FBiH i političari koji u zadnje vrijeme neosnovano i zlonamjerno se pozivaju na gosp. Novalića moraju da znaju da su i oni bili članovi te Vlade. Zadnje takve priče su došle od Aljoše Čampare. On je u svom, opravdanom ili neopravdanom, reagiranju govorio o javnim nabavkama, pa tako i sa firmom koju Čampara spominje“, kaže Jahić.

Inače, objavljeno je kako je Čampara potpisao ugovor FMUP-a i Foto Arta, firme koju vodi Gordan Memija, a koji je hapšen zbog povezanosti s Edinom Gačaninom osuđenim narkošefom. Nakon toga je Čampara kazao "kako treba napomenuti i da je ’Foto Art firma koja posluje s javnim organima te da je pored FMUP-a sklapala ugovore i s brojnim drugim organima poput Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, kao i Fonda za zaštitu okoliša FBiH i to u vrijeme dok je premijer bio Fadil Novalić".

"Također, sa Opštinom Hadžići u kojoj SDA ima mjesto načelnika, Razvojnom bankom FBiH za vrijeme Novalićevog mandata i brojnim drugim institucijama", istakao je Čampara.

No, Jahić upozorova da prema Zakonu o državnoj službi i Zakonu o organizaciji organa uprave članovi 56., 57. i 58, kao i Zakon o Budžetu i Zakon o izvršenju Budžeta, bivši premijer Novalić niti njegov kabinet nisu budžetski korisnici, niti mogu, niti imaju bile kakve ingerencije nad postupcima javnih nabavki.

"Tako da u tom kontekstu pozivanje Čampare na Novalića je neprimjereno, jer bivši ministar je upravo ovo o čemu govorim morao znati, a s obzirom da je pravnik, on to i zna, ali istovremeno zna i motiv iz kojih razloga nepotrebno i neosnovano u ovu priču uvlači Novalića“, kazao je Jahić.

Dodao je i da druge institucije koje spominje Čampara su pravna lica i imaju zakonske zastupnike.

"Onda treba da kaže ko su zakonski zastupnici tih institucija. Ako je Razvojna banka, onda se zna i ko je Skupština Razvojne banke, onda je i on kao član Vlade bio član Skupštine, nije samo premijer. Vlada FBiH čini Skupštinu Razvojne banke FBiH. Ako spominje Fonda za zaštitu okoliša tamo je bio direktor. Ja ne želim spominjati političke kartice zakonskih zastupnika.

Mi smo svjedoci da sve ono što se kroz pravnu legislativu izučava i propisuje je prekršeno kod Novalića i naravno da je moje djelovanje opravdano na izjave Čampare. On treba prestati u svojim javnim istupima koristiti Novalića kao ’šlauf za spašavanje’. Neka se spašava sam, neka radi šta hoće, ali neka prestane u dnevno političke svrhe i u toku nekih prepucavanja spominjati Novalića", istakao je Jahić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...