I NE SAMO DA TJERA UMOR I BRIGE OD VAS: Ispijanje kafe pomaže u borbi protiv ovih bolesti

Kafa pomaže jer sadrži polifenole i minerale. Bezkofeinska nema isti učinak, a učinkovitost umanjuje i dodavanje mlijeka.

  • Zdravlje

  • 07. Maj 2024  07. Maj 2024

  • 0

Vječno je pitanje je li kafa zdrava, u koje doba dana i u kojim količinama. Poznato je da može imati negativan utjecaj na naš noćni san zbog kofeina pijemo li je prekasno u danu, no nove studije pokazuju da je možda i zdravija nego što smo mislili.

Dvije do četiri šoljice dnevno štite nas od kardiovaskularnih bolesti i sprječavaju depresiju, pokazalo je istraživanje. Jutarnja kafa ne samo da tjera umor i brige, već i potiče vaš metabolizam. To znači da sagorijevamo više kalorija i masti dnevno.

Prema švedskoj studiji, kofein ima pozitivan učinak na naš metabolizam. Stručnjaci procjenjuju da šoljica kafe s prosječno 100 mg kofeina povećava potrošnju energije za oko 100 kalorija dnevno. 100 kalorija je otprilike jedna čokoladica.

Studija je pokazala i da su srčane aritmije rjeđe među kavopijama. Kofein zapravo povećava šećer u krvi. Ali dugoročne studije pokazuju da redoviti konzumenti kafe imaju manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Istraživači sumnjaju da je to zbog minerala poput magnezija koje kafa sadrži.

U drugoj studiji kineski istraživači pratili su gotovo 450.000 ljudi tokom 12 godina. Najveći pozitivan učinak primijetili su kod onih koji su pili dvije do tri šoljice kafe na dan. Ipak, upozoravaju kako dodavanje mlijeka smanjuje učinak pa je bolje koristiti biljne alternative. Isto tako kafa mora sadržavati kofein.

Kineska studija pokazuje da svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od demencije također se smanjuje za 28 posto. Razlog leži u tome što kava kava sadrži polifenole koji potiču dotok krvi u mozak, a dobro opskrbljen mozak održava nas zdravima i produktivnima i ojačava živčane stanice. 

(Ordinacija.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...