VOŽD IZ LAKTAŠA KIPTI OD BIJESA: „Sasvim je jasno kakvu Bosnu i Hercegovinu zamišlja Olaf Scholz…“

Kancelar je istakao da je Njemačka intenzivno posvećena tome da zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u EU . "Pridruživanje je kasnilo jer je obećanje o članstvu dato prije više od 20 godina.

  • Vijesti

  • 08. Maj 2024  

  • 4

-Bilo mi je važno da Denisu Bećiroviću poželim dobrodošlicu u Berlinu ubrzo nakon što je preuzeo predsjedavanje Državnim predsjedništvom Bosne i Hercegovine". Rekao je to u jučer kancelar Olaf Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u njegovom uredu.

Kancelar je istakao da je Njemačka intenzivno posvećena tome da zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u EU . "Pridruživanje je kasnilo jer je obećanje o članstvu dato prije više od 20 godina.

Odluka Evropskog vijeća u martu 2024. da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom bila je stoga priznanje napretka koji je ta zemlja ostvarila posljednjih godina. Ovo šalje jasan signal reformskim snagama u zemlji i građanima širom regiona: Ozbiljni smo po pitanju EU perspektive", rekao je Scholz na zajedničkoj press konferenciji s Bećirovićem.

"Ne postoje prečice ili posebni putevi u Evropsku uniju", naglasio je kancelar.

Jasno mu je da je ovaj put izazovan, ali reformski napori su vrijedni toga - "najviše za same zemlje kandidate", rekao je Scholz. On je Bećiroviću obećao podršku federalne vlade.

Čak i s obzirom na države zapadnog Balkana, sigurnost i stabilnost se ne mogu uzeti zdravo za gotovo, već se mora aktivno raditi na tome, upozorio je kancelar Scholz. Bosna i Hercegovina ovdje igra ključnu ulogu. "Svaki pokušaj da se dovede u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet zemlje je neprihvatljiv", jasno je rekao Scholz, stoji dalje u službenoj objavi Ureda kancelara Njemačke.

Njemačka podržava važnu ulogu koju visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu - Nijemac Christian Schmidt obnaša ovu međunarodnu funkciju od 2021. - igra u promoviranju demokratije, vladavine prava i ljudskih prava u zemlji. 

"Visoki predstavnik pomaže u praćenju provedbe Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine i na taj način osigurava mir", rekao je kancelar Scholz.

Taj je istup razbjesnio Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

-Izjava njemačkog kancelara Šolca o poštovanju suvereniteta BiH u trenutku dok u njoj dar-mar pravi upravo Nijemac ni od koga i ni za šta biran, razočaravajuća je i dio je matrice koju ponavljaju lideri zapadnoevropskih država. Govoriti da podržavate vladavinu prava i demokratiju, a u isto vrijeme visokog predstavnika, pa još nelegalnog, zabrinjavajuće je. Što se tiče Denisa Bećirovića, on je, kao i obično, iznosio stavove naroda koji ga je birao i koji ne odgovaraju istini niti činjenicama o BiH, poput laži da je BiH opredijeljena za NATO integracije.

Republika Srpska nije manjina u BiH, kako to reče Bećirović. Ona je konstitutivni dio BiH koji podržava Dejtonski mirovni sporazum, ali i prijatelje poput Ruske Federacije. S obzirom na to da njemački kancelar zna u kojem kapacitetu dolazi i govori Bećirović, a njegove riječi uzima zdravo za gotovo, govori i kakvu BiH zamišlja Šolc, poručio je Dodik.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...