ZAPALJIV NASLOV U BEGRADSKOJ POLITICI: "Nastavlja se legalizacija otimanja srpske imovine u Federaciji BiH!"

Politika piše da se u "FBiH vrši i takozvana harmonizacija katastara i zemljišnih knjiga, što je, takođe, jedan od načina otimanja imovine Srba u tom entitetu".

  • Mini market

  • 08. Maj 2024  

  • 1

Beogradski list Politika danas piše kako "ne prestaju nasrtaji na srpsku imovinu u Federaciji BiH" te da vlasti u tom entitetu na svim nivoima "pokušavaju da kroz donošenje kojekakvih 'zakonskih' rješenja legalizuju pljačku i otimačinu srpske imovine i tako zatru tragove o viševjekovnom postojanju Srba i pravoslavaca na tim prostorima".

Takvu namjeru Politika je prepoznala i u Nacrtu urbanističkog plana Kantona Sarajevo za period do 2036. godine, koji je nedavno bio na javnoj raspravi u sarajevskoj općini Vogošća.

"U slučaju da rješenja sadržana u tom nacrtu budu usvojena, srpska zemlja na području Vogošće, kao i u opštinama Novi Grad i Ilidža, bila bi proglašena zelenom, odnosno javnom površinom. Dakle, Srbi je ne bi mogli ni koristiti, ni prodati. Bila bi im ponuđena samo krajnje ponižavajuća nadoknada u iznosu od četiri kovertibilne marke po metru kvadratnom", piše Politika.

Gordana Pajdaković, koja se 2005. godine vratila na svoju imovinu u Vogošći, kaže da je odlučna da se bori protiv pokušaja da joj imovina bude oteta jer je to, kako je kazala, zemlja koja je "bila u vlasništvu njenih pradedova i roditelja od Osmanskog carstva do danas".

I Branimir Trifković, koji je zajedno sa Pajdakovićevom i još nekoliko Srba učestvovao u javnoj raspravi u Vogošći, spreman je da se bori protiv namjere sarajevskih vlastodržaca. "Ako bude potrebno, gonićemo se i do Strazbura", kaže on.

"Šta je u ovom slučaju namjera vlasti i sa koliko mržnje se Bošnjaci odnose prema Srbima, može se zaključiti i iz izjave jednog odbornika SDA u Skupštini opštine Vogošća. On je, kako su prenijeli mediji, tokom javne rasprave u Vogošći izjavio da 'ne postoji srpska nego samo bosanskohercegovačka zemlja' i da 'Srbi svoju srpsku zemlju mogu da odnesu samo na cipelama'", navodi Politika.

Politika piše da se u "FBiH vrši i takozvana harmonizacija katastara i zemljišnih knjiga, što je, takođe, jedan od načina otimanja imovine Srba u tom entitetu".

"Taj postupak se sprovodi krajnje netransparentno jer Srbi koji imaju imovinu u FBiH, a od kojih mnogi žive van granica BiH, nisu lično obavješteni da se zemljišne knjige 'prekrajaju'. Iz toga razloga oni nisu ni mogli reagovati i u propisanom roku prijaviti svoju imovinu. To je, naravno, iskorišteno i sad se navodi kao 'opravdanje' što je imovina mnogih Srba u FBiH, koju su naslijedili od svojih predaka, već preknjižena na nekoga drugog", tvrdi Politika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...