ŠOK ZA KURTIJA: Uslov za ulazak Kosova u Vijeće Evrope je nacrt statuta ZSO!

Kaže da je očekivao da će protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope biti zemlje koje nisu priznale nezavisnost, ali da to nije očekivao od zemalja koji su bili pokrovitelji kosovske državnosti.

  • Regija

  • 08. Maj 2024  

  • 2

Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je danas u obraćanju na sjednici Vlade da je Kosovo za članstvo u Vijeću Evrope uslovljeno predajom nacrta statuta Zajednice srpskih općina (ZSO).

On je rekao da mu je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak 26. oktobra prošle godine donio taj nacrt, koji je on tada odbio i poslao primjedbe na taj dokument.

Smatra da to nije zvaničan dokument, već non-paper. Kurti kaže da je očekivao da će protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope biti zemlje koje nisu priznale nezavisnost, ali da to nije očekivao od zemalja koji su bili pokrovitelji kosovske državnosti. 

Pomenuo je da je jedini uslov bio povraćaj zemlje manastiru Visoki Dečani, ali ne i slanje nacrta statuta Ustavnom sudu. 

Prijem Kosova u članstvo Vijeća Evrope za sada nije na dnevnom redu sastanaka Komiteta ministara zakazanog za 16. i 17. maj, vidi se u dnevnom redu koji je prije dva dana objavljen na sajtu VE.

Na dnevnom redu bit će mjere koje Vijeće Evrope preduzima kao odgovor na napade Rusije na Ukrajinu, sprovođenje Deklaracije iz Rejkjavika usvojene na Samitu šefova država i vlada prošle godine i usvajanje Okvirne konvencije o vještačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava. Osim toga, ministri će razmatrati rad Vijeća Evrope u oblastima poput ljudskih prava, kao i o saradnji Vijeća Evrope i Evropske unije, dok će na kraju sjednice Lihtenštajn predati predsjedavanje Komitetom Litvaniji.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope podržala je sredinom prošlog mjeseca prijem Kosova za članstvo u ovoj organizaciji i tako Prištinu, dvije godine od podnošenja zahtjeva, ostavila pred samo još jednim, konačnim korakom - Komitetom ministara. Ishod glasanja za mnoge nije bio veliko iznenađenje. Odluka je donesena sa 131 glasom za, samo 29 protiv i 11 uzdržanih zastupnika.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...