"MI SMO DANAS OVDJE IZ LJUBAVI!": Suljagić otkrio priču o posebnoj donaciji za Memorijalni centar

“Mi smo danas ovdje iz ljubavi, ne zbog mržnje”, rekao je Suljagić, otkrivši i posebnu priču o jednoj od donacija upućenoj centru, a koja je stigla od muškarca koji je BiH napustio još 1950-tih godina i nastanio se u Australiji.

  • Politika

  • 08. Maj 2024  

  • 1

U sklopu kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima danas je otvoren objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kaže - rijetki su trenuci poput ovoga.

“Dug smo put prevalili u zadnjih 30 godina. Najvažnija lekcija koju sam ja naučio je da se ovaj put ne prelazi sam. Prelazi se sa saveznicima”, rekao je, podsjetivši da su se neke stvari vezane za identifikaciju žrtava i dokumentovanje genocida – po prvi put u historiji desile baš u Srebrenici.

Kaže kako su predmeti koji svjedoče o životu na srebreničkom području u periodu od 1992. do 1995. godine već dugo smješteni u Komemorativnom centru Tuzla, zbog nedostataka kapaciteta.

“Mi smo primarno bili motivirani predmetima, jer smo imali ogromnu rupu. Mi smo od ovoga trenutka institucija koja ima najbolje mjesto gdje te stvari mogu biti smještene, najsigurnije, najdugovječnije, da nam pomognu da ispričamo tu priču”, najavio je.

Zahvalio je cijelom nizu odgovornih ljudi i institucija čijim naporom i podrškom je ostvaren ovaj ogroman korak. Izgradnja objekta-depoa počela je u oktobru 2023. godine kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinijelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih. Sredstva za izgradnju udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS). Objekat predstavlja značajan doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida.

“Mi smo danas ovdje iz ljubavi, ne zbog mržnje”, rekao je Suljagić, otkrivši i posebnu priču o jednoj od donacija upućenoj centru, a koja je stigla od muškarca koji je BiH napustio još 1950-tih godina i nastanio se u Australiji.

“Njegov sin me pozvao i rekao da je u testamentu ostavio da se Memorijalnom centru uplati tačno onoliki iznosi koliki nam je nedostajao da se započne ovaj projekat”, ispričao je Suljagić.

Memorijalni centar je, poručio je na kraju, praktično od garaže i magacina, načinjen suštinskim simbolom, koji postoji iz ljubavi.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...