OVO JE KRALJEVSKI KOLAČ: Recept za kultni desert sa savršenom kremom od vanilije i narandže

Probajte što prije napraviti.

  • Gastro

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 0

Kolač od fine kreme i lisnatog tijesta Nizozemci obožavaju. Tompouce se jede u slastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u trgovinama. Varijacija je na temu mille-feuillea ili Napoleona, a tipičnoj kremi od vanilije nerijetko se dodaje i naranča.

Tradicionalno se poslužuje za praznik Koningsdag, odnosno rođendan kralja Willema-Alexandra 27. aprila, prenosi Punkufer.hr.

Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti, a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami.

Sastojci za tompoucu:

Krema:

310 ml mlijeka

35 g praška za puding od vanilije

1 kašika želatine u prahu

75 gr šećera

korica 1 naranče

1 žumance

350 ml vrhnja za šlag

Tijesto:

  • 2 žlice džema od marelica
  • 1 list lisnatog tijesta veličine 24 cm x 40 cm
  • Glazura
  • 15 ml soka od naranče
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 žličice arome ili ekstrakta naranče
  • 3 kapi žute jestive boje
  • 3 kapi crvene jestive boje

Priprema:

1. Zagrijte rerrnu na 160 stepeni. Razvaljajte list lisnatog tijesta na veličinu lima za pečenje i stavite ga u lim obložen papirom za pečenje. Viljuškom dobro izbockajte tijesto kako se ne bi napuhnulo. Stavite ga u frižider na 10-15 minuta pa, nakon što se ohladi, pecite 30 minuta s uključenim ventilatorom.

2. Zatim isključite ventilator i smanjite temperaturu na 135 stepeni pa pecite lisnato tijesto još 10 minuta. Ostavite lisnato tijesto da se ohladi. Ohlađeni list lisnatog tijesta izrežite na dva dijela (otprilike 11 cm x 40 cm).

3. Napravite kremu. Prašku za puding dodajte 25 ml mlijeka i dobro promiješajte. Umutite i jaje u smjesu. U lonac ulijte 225 ml mlijeka, 40 g šećera i koricu jedne naranče. Zagrijte mlijeko. Kad prokuha, maknite ga sa šporeta.

4. Temperirajte smjesu za puding tako da umiješate jednu kašiku vrućeg mlijeka pa promiješate. Ponovite dodavanje vrućeg mlijeka još dva puta. Smjesu za puding dodajte u lonac s mlijekom i uz miješanje zakuhajte. Pustite da kratko prokuha kako bi se zgusnulo.

5. Vrući puding ulijte u plitku posudu i prekrijte plastičnom folijom. Pustite neka se ohladi na sobnu temperaturu.

6. Umutite 1 kašiku želatine u 60 ml mlijeka sobne temperature. Izmiksajte 350 ml vrhnja za šlag i 35 g šećera u čvrsti šlag.

7. Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu, zagrijte smjesu mlijeka i želatine na temperaturu između 48 i 60 stepeni (ako je temperatura viša, smanjit će se sposobnost želiranja).

8. Zatim dodajte puding pa dobro izmiješajte te dodajte želatinu.

9. Umiješajte i šlag u smjesu.

10. Stavite kremu u frižider na 5 do 10 minuta, dok se ne stegne. 

11. Odaberite jednu traku lisnatog tijesta koja će vam biti na vrhu kolača. Okrenite je tako da strana koja je bila na limu za pečenje bude gornja. Na traku lisnatog tijesta koju niste preokrenuli stavite kremu.

12. Preokrenutu traku lisnatog tijesta stavite na vrh kreme i lagano pritisnite. Lopaticom poravnajte rubove. Pekmez od marelica zagrijte pa kistom nanesite na gornji sloj lisnatog tijesta.

13. Zagrijte sok od narandže, aromu ili ekstrakt naranče i šećer u prahu. Zagrijavajte miješajući dok se šećer ne rastopi pa dodavajte jestivu boju dok ne dobijete lijepu narančastu boju.

14. Prelijte glazuru preko gornjeg lista tijesta i ravnomjerno je rasporedite. Pažljivo narežite kolač na kriške širine 4 cm i poslužite. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...