MASLAČKOM MOŽETE OLAKŠATI PROBAVU: Mlado lišće najčešće se konzumira svježe, dok se listovi ubrani u

ljetnim i jesenskim mjesecima koriste za pripravu čajeva (svježi ili se suše), a nakon uklanjanja tvrdih vršaka mogu se kuhati kao varivo (poput špinata), s tim da je preporuka da se skuhaju navečer, ostave u vodi cijelu noć, pa se tek sutra pripreme za jelo.

  • Jeste li znali

  • 08. Maj 2024  08. Maj 2024

  • 0

Kako podstiče stvaranje žuči i snižava nivo holesterola, korijen maslačka se u tradicionalnoj indijskoj medicini (ajurvedi) upotrebljava kao sredstvo za liječenje mnogih ozbiljnih bolesti jetre, uključujući cirozu i hepatitis. Osim toga, ljekoviti sirup pojačava apetit i pospješuje rad želuca, te olakšava probavne smetnje. Također, svježe iscijeđen sirup od maslačka zahvaljujući materijama s jakim antibakterijskim i protuupalnim djelovanjem značajan je i u liječenju različitih infekcija.

Svježe stabljike biljke su djelotvorne u slučaju kamena u žuči, te mogu regulisati metabolizam, pročistiti krv, a odličan su prirodni lijek za želudac. Ne zaboravimo, sok od maslačka za dijabetes je odličan izbor, potpuno je neškodljiv, stimulira stvaranje inzulina, pri čemu zadržava nizak nivo šećera u krvi, piše jutarnji.hr.

Ovaj napitak podstiče znojenje, širi pore i štiti našu kožu. Može da se primijeni direktno na područjima zahvaćenim aknama i sprečava mikrobiološke infekcije. Zbog obilja vitamina C u svom sistemu pospješuje zarastanje rana, a ožiljke čini manje vidljivim. Uspješan je i u liječenja ekcema, zadebljanja na koži, te ublažava svrab i crvenilo.

Naučnici su dokazali da ova blagotvorna biljka ima nevjerovatnu sposobnost ispiranja toksina iz organizma, a uspješno snižava nivo mokraćne kiseline. Uz to, preventivno djeluje kod bolnih i ukočenih zglobova, poboljšava njihovu pokretljivost.

Mlado lišće maslačka najčešće se konzumira svježe, dok se listovi ubrani u ljetnim i jesenskim mjesecima koriste za pripravu čajeva (svježi ili se suše), a nakon uklanjanja tvrdih vršaka mogu se kuhati kao varivo (poput špinata), s tim da je preporuka da se skuhaju navečer, ostave u vodi cijelu noć, pa se tek sutra pripreme za jelo.

Korijen maslačka (poput vodopijina) može se pržiti i koristiti takav kao nadomjestak za kafu. Korijen biljke koji je odrvenio i iznutra je crn nije pogodan za korištenje. Smatra se da su upravo gorki sastojci maslačka najzaslužniji za njegova pozitivna biološka svojstva, od kojih je najznačajnije diuretičko djelovanje. Maslačak se ne preporučuje oboljelim od artritisa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...