ŠEF MISIJE OSCE-a U BiH: "Svi znaju da nije nemoguće riješiti finansiranje javnih emitera"

"Naši građani ove zemlje trebaju informacije koje mogu dobiti samo od kredibilnog i javnog sistema emitovanja. Niko drugi ne može igrati tu ulogu i vršiti tu funkciju. Kada smo vidjeli da je to prestalo, smatramo da to ima utjecaja na funkcioniranje demokratije u ovom društvu."

  • Društvo

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

Gost ovog četvrtka u političkim minutama Jutarnjeg programa Federalne televizije bio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler.

Ne možemo govoriti o medijima danas a da se ne osvrnemo na ono što se nažalost jučer desilo Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine. Dakle prekid emitovanja programa od strane BHRT-a, kako to komentirate i koliko je to i da li je po vama zapravo narušavanje one osnovne slobode medija?

"Svakako predstavlja veoma veliki problem vidjeti da tako veliki i krupan glas bude utišan. Naši građani ove zemlje trebaju informacije koje mogu dobiti samo od kredibilnog i javnog sistema emitovanja. Niko drugi ne može igrati tu ulogu i vršiti tu funkciju. Kada smo vidjeli da je to prestalo, smatramo da to ima utjecaja na funkcioniranje demokratije u ovom društvu. Nije nemoguće riješiti probleme koji se odnose na finansiranje javnih emitera, svi to znaju. Sa političkom voljom takav problem može biti riješen i to je odgovornost nadležnih organa da riješe taj problem. Građani imaju pravo na informacije."

Kažete odgovornost je politike zapravo da donese odluku o finansiranju da riješi probleme javnih servisa. Znamo evo nažalost da se to ne dešava a da su servisi sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine pa doslovno na koljenima. Evo ako ne kažemo za BHRT godinama, Federalna televizija mjesecima. Zbog čega ne dolazi do tog dogovora, zbog čega nema rješavanja problema. Jučer smo mogli vidjeti razna saopštenja i onih koji su bili ranije na vlasti i onih koji su sada, ali konkretnih rješenja nema.

"Kao što ste i sami rekli nije riječ o novom problemu, riječ je o nečemu što se dešava veoma dugo. Bilo je dosta vremena da se dođe do riješenja. Ono što je potrebno je politička volja, zašto je nema, zašto nema riješenja morat ćete pitati ljude čija je to odgovornost čija je zadaća da riješe taj problem. Ali oni zaista čine medvjeđu uslugu građanima uskraćujući im važan izvor informacija."

Govorimo o odgovornosti, jasno nam je ko treba da popravi stanje, ko zapravo ne djeluje. Evo pitat ću vas još jedno pitanje vezano za ovu temu a onda ćemo preći i na ostale. Šta vi vidite kao rješenje, je li to povratak postojećem zakonskom rešenju ili je ipak potrebno donijeti novo?

"Može biti i jedno i drugo ali bilo koje riješenje mora biti dugoročno, održivo. Ne možemo pribjegavati riješenju da kada nam nestane sredstava, dodamo nešto sredstava iz drugih izvora. To nije održivo, mora postojati jedno dugoročno riješenje koje neće uzrokovati situaciju gdje ljudi zaposleni ovih emitera brinu za svoje zaposlenje. To se ne može nastaviti."

Ništa bez politike, a čini se politika bez interesa građana nažalost u Bosni i Hercegovini. Evo u ovom konkretnom slučaju bez interesa gledalaca i slušalaca javnih servisa. Hajdemo malo sad o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Nakon otvaranja pristupnih pregovora sa Europskom unijom došli smo do zastoja. Nemamo dogovora ni oko izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ni oko zakona u sudu Bosne i Hercegovine. Znamo kako se završila posljednja sjednica vijeća ministara BiH. Kako vi ocjenjujete trenutni rad i trenutnu političku situaciju u zemlji?

"U pravu ste nažalost kao što ste i sami rekli uočavamo izostanak napretka. Mnogi politički lideri bave se svojim interesima umjesto da se pozabave širim interesima zemlje, rade zajedno da bi postigli kompromise koji će pokrenuti stvari naprijed. Do toga mora doći. Ono što je dobro, što ste spomenuli jeste da je Centralna izborna komisija raspisala izbore jer time započinje proces u kojim će građani moći pozvati političke predstavnike na odgovornost za obećanja koja su ispunili ili nisu".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...