POSEBNA SJEDNICA U CRNOJ GORI: Sutra glasanje o Rezoluciji u Srebrenici, Spajiću poručuju da ne podrži

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće Spajića hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

  • Vijesti

  • 09. Maj 2024  

  • 1

Premijer Crne Gore Milojko Spajić odgovara danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pitaće Spajića hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici koju su inicirale Njemačka i Ruanda.

Ibrahimović je podsjetio da su Rezoluciju do sada kosponzorisali neki od ključnih crnogorskih međunarodnih partnera, među kojima su SAD, Francuska, Turska, Velika Britanija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Italija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Slovenija i Sjeverna Makedonija.

Ibrahimović smatra da bi Crna Gora glasanjem za Rezuluciju još jednom stala na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava i potvrdila da suštinski, a ne deklarativno, pripada dijelu civilizivanog svijeta čiji dio želi da bude vrijednosno, suštinski i formalno.

Premijer Milojko Spajić je poručio da će država nastaviti da prati zacrtane vanjskopolitičke ciljeve, i da vjeruje da politički predstavnici koalicije "Za budućnost Crne Gore" neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali.

On je to saopštio odgovorajući na pitanje predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da li će Vlada nastaviti sa jasno orijentisanom spoljnom politikom koju je trasirao DPS od 2006. godine. Živković je rekao da je ta spoljna politika bazirana na zapadnom vrijednosnom sistemu.

“Da li će Vlada u predstojećim odlukama međunarodnih institucija i organizacija slijediti do sada definisane ciljeve i jasno dati podršku u ime Crne Gore, bez obzira što takve odluke nemaju podršku druge najveće grupacije u parlamentarnoj većini, nekadašnjeg Demokratskog fronta”, naveo je Živković. On je Spajića upitao da li, zbog takve spoljne politike, očekuje da će koalicija Za budućnost Crne Gore pokrenuti pitanje izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Pitao je premijeta kako misle da sa višegodisnjim protivnicima NATO članstva grade i jačaju poziciju Crne Gore u NATO savezu, posebno u svjetlu velikih izazova na tom planu.

Spajić je u odgovoru naveo da je od 2006. kada se osamostalila Crna Gora , Rusi podržavaju “ugrožene”, a to su Srbi.

“Tri Vlade nisu imale petlju da završe popis. Mi smo to završili za mjesec dana, uz podršku Parlamenta”.

Istakao je da im je presudno važan cijeli region i da sa zemljama Zapadnog Balkana imaju dobre odnose.

On je kazao da ne žele nikome “da bodu prst u oko” i da žele dobre odnose i sa Kosovim i sa Srbijom.

U pisanom dijelu odgovora, Spajić je rekao da je u prethodnih deset godina Crna Gora promijenila pet vlada, podržanih od različitih parlamentarnih većina i da se nijedna nije udaljila ni milimetar od vanjskopolitičkih prioriteta:

“Mogu se sa Vama saglasiti da su spoljnopolitički prioriteti generalno uspješno postavljeni, iako bih mogao da analiziram i komentarišem motive nosilaca političkih procesa iz tog perioda, ili način na koji su neki prioriteti predstavljeni javnosti. Međutim, smatram da ne bi bilo relevantno, kao što ne smatram da je relevantno da danas spekulišemo o eventualnim motivima onih, koji su se kako Vi kažete, nekada protivili određenim prioritetima”, rekao je Spajić.

Premijer je kazao da ne postoje ekskluzivni zaštitinici bilo koje ideje ili procesa, već da se samo kroz dogovor većine društvenih činilaca može doći do održivog modela zaštite onoga sto su vrijednosti, koje ovo društvo posjeduje, ili koje stremi da postigne.

“Parlamentarna većina predvođena Pokretom Evropa sad jasno je kroz Sporazum o formiranju Vlade, definisala na koji način će biti tretirani spoljnopolitički prioriteti Crne Gore. Stoga vjerujem da politički predstavnici koalicije 'Za budućnost Crne Gore neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali”.

On je kazao da zato smatra da nije dobro kada se političari bave predviđanjem, posebno ako se to radi “ iz manipulativnih, ili uskostranačkih namjera”.

Odgovarajući na dio pitanja o ulozi Crne Gore u okviru NATO članstva, rekao je da u prilog konstruktivnosti najbolje govore brojne ohrabrujuće poruke najviših zvaničnika NATO-a, u prvom redu generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kao i kolega u zemljama saveznicama.

“One jasno potvrđuju da je Crna Gora prepoznata kao kredibilna i pouzdana članica Alijanse, koja svojim zalaganjem i sprovođenjem bezbjednosnih politika, doprinosi miru i stabilnosti. Kada su u pitanju dalji planovi, budite uvjereni da ćemo nastaviti da sprovodimo sve obaveze koje proističu iz članstva”.

Spajić je kazao da u prilog tome svjedoči i činjenica da je ove godine Crna Gora dostigla dva odsto BDP-a izdvajanja za odbranu, a što je definisano sporazumom država članica NATO još 2014. godine.

“Poređenja radi 2020. kada je Vaša partija predvodila parlamentarnu većinu i izvršnu vlast, izdvajanje za odbranu je bilo 1.71 odsto, dok je za 2024. godinu planirano da se opredijeli 2,01 odsto BDP “, rekao je Spajić.

Istakao je da Crna Gora nastavlja sa pružanjem političke i praktične podrške Ukrajini u njenoj borbi za odbranu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti.

“U NATO okvirima, do sada smo opredijelili značajna sredstva za sveobuhvatni paket podrške [CAP), i to u iznosu od oko 700 hiljada. Dodatno, od februara 2022, realizovano je osam tranši vojne pomoći u vrijednosti od preko 10 miliona eura. U toku je priprema novih donacija”, rekao je Spajić.

On je kazao da će posebna promocija nastojanja da država ima najbolju regionalnu saradnju biti Samit lidera Zapadnog Balkana, koji će se 15. i 16. maja održati u Kotoru.

Živković je odgovorio Spajiću da su stoprocentno usaglašeni sa politikom DPS-a.

“Vi imate dva ili tri konstituenta koji ne podržavaju državu Kosovo. Ideologija se za fotelje najlakše prodaje. To smo najbolje vidjeli na vašem primjeru”, kazao je Živković.

Istakao je da je najavljeno da će se sjutra glasati o Rezoluciji UN o genocidu u Srebrenici i da Vlada treba danas da o tome da odluči, te je Spajića pitao i kakav će biti stav Vlade.

Živković je, obraćajući se Mandiću, rekao da su u vladi koja podržava NATO, nezavisnost Kosova i sankcije Rusiji:

“Vi tu Vladu podržavate. Vi ste kazali da će ta Vlada biti antisrpska”.

Mandić je ironično rekao da im srpski narod savjetuje da izađu iz parlamentarne većine kako bi DPS došla na vlast.

“Mislim da vi potcjenjujete inteligenciju naroda i pravite veliku grešku”, rekao je Mandić.

On je kazao da ZBCG, da je na mjestu premijera Spajića, ne bi glasala za Rezoluciju o Srebrenici, ali da u Vladi glasaju jedino ministri, a ne državni sekretari i direktori direktorata.

Istakao je da će Vlada sjutra donijeti odluku, te da očekuje od kolega SNP-a da budu protiv :

“Mi nismo u Vladi, ali da jesmo naši ministri bi bili protiv. Ali ako mislite bismo mi ovo sve srušili da biste vi došli na vlast, vi mislite da smo mi politički amateri i naivčine”, rekao je Mandić.

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić je kazala da Mandiću da previše u posljednje vrijeme iskazuje “ljubav” prema bošnjačkom narodu, te poručila da partije oko bivšeg Demokratskog fronta nisu konstituenti sadašnje Vlade, ali da ih "ima i previše" na odgovornim pozicijama.

Mandić je rekao da će ih biti i više, navodeći da nema nesporazuma sa Bošnjačkom strankom ni bošnjačkim narodom.

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović je rekla da SNP na Vladi neće podržati Rezoluciju o Srebrenici.

(MINA)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...