BRNABIĆ NEGIRA GENOCID: "Nastavljamo borbu protiv donošenja rezolucije o Srebrenici"

Predsjednica Skupštine Srbije govori neistine da je rezolucija o Srebrenici "direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda"

  • Regija

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

"Srbija će nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije o Srebrenici koja je direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda", rekla je predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je napomenula da je glasanje o ovom dokumentu u UN, čiji su sponzori Njemačka i Ruanda, već tri puta odlagano, te da je to rezultat borbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i čitavog tima.

"To pokazuje i da se glas Srbije čuje, poštuje i uvažava više nego ikada", istakla je Brnabić.

Ona je ocijenila da je rezolucija o Srebrenici direktno uperena protiv Srbije i srpskog naroda i da oni koji govore drugačije "uvijaju stvari u oblandu koju je lakše podvaliti".

Podsjetila je da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao da će Bosna i Hercegovina upotrijebiti tu rezoluciju da tuži Srbiju i traži ratnu odštetu.

"Ako to nije naša krivica i naša odgovornost, ako mi nismo genocidni, pa kakve to veze ima sa našim suočavanjem sa prošlošću? Ako je taj zločin individualan, kakve to veze ima sa suočavanjem sa prošlošću Srbije i srpskog naroda", upitala je Brnabić.

Ako i članstvo Kosova u Vijeću Evrope ne bude na dnevnom redu sjednice Komiteta ministara vanjskih poslova Vijeća Evrope iduće sedmice, kaže Brnabić, to će, također, biti rezultat diplomatskog rada predsjednika Srbije.

"Ovo je u velikoj mjeri rezultat njegove posjete Parizu i njegovih razgovora sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, ali i sa drugim evropskim liderima", rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je podsjetila da je premijer Republike Kosovo Albin Kurti govorio da neće prihvatiti formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da za njega ne postoji Briselski sporazum, na šta zapadne zemlje, koje su garanti tog sporazuma, nisu reagovale, čime su mu pokazale da može da radi šta hoće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...