PROMJENA PLANA: Automobilski div donio radikalnu odluku, pa se predomislio….

Kompanija ne postiže svoje ambiciozne ciljeve.

  • Auto

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Odluka čelnika Forda bila je prekinuti proizvodnju benzinaca i dizelaša u Europi do 2030. godine. No, prodaja električnih automobila trenutno nije na zadovoljavajućoj razini pa je vrijeme za promjenu planova.

Ford je 2021. najavio svoj cilj da do kraja desetljeća u Europi prodaje samo automobile na električni pogon. To je pet godina ranije od plana Europske unije da nakon 2035. dopusti prodaju samo automobila s nultom emisijom u sklopu svoje strategije smanjenja emisija CO2.

Ford sada javlja da bi mogao nastaviti prodavati automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem nakon 2030. ako ih kupci žele. Pogotovo se to odnosi na hibride i plug-in hibride. Potražnja za električnim automobilima bila je blaža nego što je Ford prvotno planirao, a kompanija ne postiže svoje ambiciozne ciljeve.

-Samo se moramo snaći na putu prema 100-postotnim električnim pogonima, rekao je Martin Sander, voditelj Fordovog sektora osobnih automobila u Europi u utorak za Financial Times Future of the Car summit.

Ford je dovršio investiciju od dvije milijarde dolara za prenamjenu svoje tvornice u Kölnu u Njemačkoj za proizvodnju električnih vozila temeljenih na MEB platformi Volkswagen grupe. Započet će serijsku proizvodnju električnog kompaktnog SUV-a Explorer u Kölnu u junu i predstavit će drugo vozilo na platformi MEB, također u junu. Kasnije ove godine Ford će također otkriti Pumu Gen-E, električnu verziju svog najprodavanijeg malog SUV-a proizvedenog u Craiovi (Rumunjska). Proizvođač automobila također je započeo prodaju električnih verzija kombija Transit Custom u Turskoj unatoč sporijem rastu tržišta električnih vozila. Podsjetimo, Ford više ne proizvodi Fiestu, a od sljedeće godine u povijest ide i Focus.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...