SADA JE SVE DOŠLO U PITANJE: Pregovori u Kairu na rubu propasti, Hamas odbio nove uslove...

Prijedlog, koji je MEE objavio ovdje, također je uključivao oslobađanje svih izraelskih zarobljenika držanih u Gazi u zamjenu za određeni broj palestinskih zatvorenika o čemu će se kasnije dogovoriti.

  • Svijet

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Visoko izaslanstvo Hamasa napustilo je egipatsku prijestolnicu Kairo i krenulo za Katar rano u četvrtak, a izvori upoznati s pregovorima u Kairu rekli su za Middle East Eye da ne žele nikakve izmjene prijedloga koji su prihvatili ranije ove sedmice nakon što je Izrael odustao od sporazuma.

Izvori su za MEE rekli da je palestinska organizacija i dalje predana dogovoru koji su predložili posrednici ranije ove sedmice, ali Hamas napušta Kairo nakon što dvodnevni razgovori s izraelskim zvaničnicima srednjeg ranga nisu uspjeli donijeti napredak.

Jerusalem Post, pozivajući se na visokog zvaničnika Hamasa Izzata al-Risheka, izvijestio je da je Hamas još uvijek predan uslovima predloženog sporazuma o prekidu vatre koji je prihvatio.

U izvještaju o sastanku koji je dat drugim palestinskim frakcijama, prema agenciji AFP, Hamas je rekao da je njegovo izaslanstvo otišlo nakon što je Izrael "odbio prijedlog posrednika i iznio primjedbe na njega u vezi s nekoliko centralnih pitanja", ali u izjavi ne objašnjava koje su bile razlike između strana.

Reuters je kasnije citirao neimenovanog višeg izraelskog zvaničnika koji je rekao da je izraelsko izaslanstvo izrazilo svoje rezerve prema stajalištu Hamasa i smatralo da je krug pregovora u Kairu završen.

Bijela kuća potvrdila je da direktor CIA-e Bill Burns također odlazi iz Kaira, ali je negirala da su pregovori prekinuti.

"Burns napušta regiju prema ranijem rasporedu, ali sagovornici iz drugih izaslanstava još su u razgovorima u Kairu, tako da ti razgovori još traju", rekao je novinarima glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby. "Ostat ćemo angažirani, u nadi da bismo mogli nešto postići."

U ponedjeljak je Hamas saopćio da prihvaća prijedlog koji se sastoji od tri faze od po šest sedmica i koji će dovesti do trajnog primirja, potpunog povlačenja izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i prekida opsade. 

Prijedlog, koji je MEE objavio ovdje, također je uključivao oslobađanje svih izraelskih zarobljenika držanih u Gazi u zamjenu za određeni broj palestinskih zatvorenika o čemu će se kasnije dogovoriti.

Katar, Egipat, Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi navedeni su kao garanti sporazuma.

Biden prijeti da će zaustaviti oružje

Netanyahu je, pod pritiskom krajnje desnih članova svoje vladajuće koalicije, više puta odbacio Hamasove zahtjeve.

U ponedjeljak je njegov krajnje desni koalicijski saveznik, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, rekao na X, platformi društvenih medija ranije poznatoj kao Twitter, da bi Izrael trebao odbaciti najnoviji potez Hamasa.

"Hamasovi trikovi i igre imaju samo jedan odgovor: hitnu naredbu da se zauzme Rafah, jačanje vojnog pritiska i nastavak potpunog udaranja na Hamas, do njegovog potpunog poraza", dodao je.

Od tada, Izrael je bombardirao dijelove Rafaha, a broj palestinskih žrtava u enklavi zahvaćenoj sukobima porastao je u četvrtak na gotovo 35.000.

Raseljeni Palestinci su se okupili u kampovima širom Rafe

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden rekao da će obustaviti transfere ofenzivnog oružja Izraelu ako pokrene potpunu invaziju na Rafah.

"Jasno sam dao do znanja da, ako uđu u Rafah..., neću isporučivati oružje koje se povijesno koristilo kako bi se obračunalo s Rafahom, s gradovima, koje se bavi tim problemom", rekao je Biden u intervjuu za CNN.

Također je izrazio frustraciju planiranim napadom na Rafah, ističući da je to izazvalo duboke probleme s Egiptom.

"To trenutno uzrokuje probleme u smislu - s Egiptom, za koji sam jako naporno radio da osiguram da imamo odnos i pomoć", rekao je Biden.

"Jasno sam dao do znanja Netanyahu i ratnom kabinetu: oni neće dobiti našu podršku, ako doista krenu na te naseljene centre", dodao je.

Kao odgovor na Bidenove izjave u četvrtak, Ben Gvir je tweetao da je "Hamas voli Biden".

(SB / MEE)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...