SEZONA JE NAMETNIKA I MNOGO IH JE: Šta uraditi kad otkrijete krpelja? (VIDEO)

Potreban je samo jedan ugriz zaraženog krpelja da se ozbiljno razbolite, uz iscrpljujuće simptome.

  • Zdravlje

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Sezona je krpelja i aktivni su od aprila do septembra. Krpelji mogu biti aktivni kada vanjska temperatura dostigne 4 stepena Celzijusa.

Potreban je samo jedan ugriz zaraženog krpelja da se ozbiljno razbolite, uz iscrpljujuće simptome.

U Jutru za sve BHRT-a gost je bio Kerim Aleander, specijalista dermatovenerolog, koji je govorio o tome šta treba uradite nakon ujeda krpelja, kome se javiti, koja su mjesta na tijelu gdje trebamo obratiti pažnju.

Lajmska bolest je bakterijska infekcija uzrokovana ugrizom zaraženog krpelja, a sve je češća pojava u cijelom svijetu. Zime su kraće i omogućuju krpeljima da budu dulje aktivni, i promjene u populaciji jelena, koji su primarni domaćini krpeljima, između ostalih utjecaja.

Krpelji vole dvorišta, šumovita područja i nisko rastuće travnjake. Ovisno o lokaciji, manje od 1% do više od polovice krpelja u određenom području nosi bakterije lajmske bolesti.

Simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, zimicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima i zglobovima te natečene limfne čvorove ili osip. Ako se ne liječi, dugoročni simptomi mogu uključivati ​​paralizu lica, ubrzano lupanje srca ili nepravilne otkucaje srca, bol u živcima i upalu mozga i leđne moždine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...