NOVALIĆ DIGAO UZBUNU: "Nikšićeva vlada je kršenjem zakona otela od penzionera 79.5 miliona KM!"

"Obzirom da se prihodi  FZ PIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o Budžetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno", upozorio je Novalić.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  

  • 6

Bivši premijer entiteta FBiH Fadil Novalić, koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne zbog "Afere Respiratori", oglasio se na Facebooku. 

"Naši penzioneri opet su stavljeni na marginu, a nametnuta vlast morala bi im makar odgovoriti gdje je potrošila 79,5 miliona KM namjenjenih za povećanje penzija!?

Kada smo 2018. godine u partnerstvu s penzionerima donijeli reformski Zakon o PIO, članovima od 78. do 82. definirali smo povećanje penzija.

Član 79. je odredio redovno usklađivanje, odnosno obavezno povećanje u zavisnosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksa potrošačkih cijena (CPI).

Ovaj član garantira povećanje penzija na način da opći rast boljitka društva (koji je definiran rastom BDP-a) prati i primanja penzionera i da se usklađivanjem eliminira negativan utjecaj rasta cijena", stoji u njegovom postu.

On je pojasnio da je svojevremeno insistirao da se penzije redovno usklađuju sa ostalim primanjima te da je, stoga, u Zakon ubačen i član 80.

"On omogućava Vladi i vanredno povećanje penzija onda kada postoji rast BDP i suficit PIO budžeta.

Taj član je glavni faktor realnog povećanja penzija, tj. popravljanja statusa penzionera.

U aprilu 2023. godine, kada je nasiljem nad Ustavom nametnuta Vlada Federacije BIH, prihodi Federalnog zavoda PIO od doprinosa za PIO i prihodi po osnovu drugih propisa su bili veći od rashoda za 79,5 milona KM. Sukladno Zakonu o PIO i ostalim pozitivnim propisima ta sredstva su se mogla potrošiti samo za isplatu penzija. 

Ova Vlada je Rebalansom Budžeta ta sredstva preusmjerila u druge namjene, uglavnom za namirenje raznih "apetita" stranaka, skupina i pojedinaca u Parlamentu Federacije koji je upravo zbog tih finansijskih interesa podržavaju.

Obzirom da se prihodi  FZ PIO u skladu sa čl. 125. i 130. Zakona o PIO ne smiju trošiti za druge namjene osim za isplatu penzija i troškova Zavoda, kršenjem ovog zakona prekršen je i Zakon o Budžetima, sasvim je jasno da je penzionerskih 79,5 miliona KM nezakonito potrošeno", upozorio je Novalić.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...