SKANDALOZNO OKUPLJANJE U BIJELJINI: Ratne zastave, himna Srbije i pripadnici Oružanih snaga BiH (VIDEO)

Događaj je obilježen na Trgu Kralja Petra u centru Bijeljine, uz ratne zastave jedinica tzv. vojske RS-a.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2024  

  • 10

U centru Bijeljine danas, 10. maja, održano je obilježavanja "dana semberskih ratnih jedinica", dan  tzv. vojske RS i dan 3. pješadijskog RS puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Događaj je obilježen na Trgu Kralja Petra u centru Bijeljine, uz ratne zastave jedinica tzv. vojske RS-a.

Kako su prenijeli svjedoci događaja, iako su u događaj bile uključene jedinice Oružanih snaga BiH, na događaju nije intonirana himna Bosne i Hercegovine, niti su izvješene zastave naše države, ali jeste intonirana Bože pravde, himna susjedne Republike Srbije.

"Danas smo se okupili kod ovog svetog mjesta, simbola slobode, herojstva i žrtve čitave Semberije i srpskog naroda da obilježimo dan vojske Rs, dan semberskih ratnih jedinica 3. pješadijskog Rs puka... Da odamo dužnu počast svim poginulim borcima koji su svojim životima platili cijenu slobode koju mi uživamo...", kazano je na skupu, uz prisjećanje na 18 semberskih jedinica iz sastava tzv. vojske Rs.

"Živjela Rs, živjela Srbija, živjela Rusija...", također je uzvikivano na skupu. "A sada pomaže Bog", poručuje na kraju gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Prije 32 godine, u proljeće 1992. godine, jedinice Željka Ražnatovića Arkana i njegove Srpske dobrovoljačke garde (SDG), jedinice pod kontrolom Državne bezbjednosti i vlasti u Beogradu, a uz podršku bivše JNA i četničkih snaga, u Bijeljini su započele genocidnu kampanju masovnih zločina koja je u to vrijeme jednostavno nazvano – "čišćenje". U Bijeljini danas postoji "Ulica Srpske dobrovoljačke garde". Nalazi se na ulazu u ovaj grad sjeveroistočne Bosne iz pravca susjedne Srbije, iste one države čija himna se svira danas u centru ovog bosanskog grada. Simbolično.

"Bijeljina je bila generalna proba. U Bijeljini je isprobano sve ono što se kasnije primijenilo u drugim gradovima BiH. S tim da su u Bijeljinu poslali Arkana i njegovu jedinicu da, zapravo, kontrolišu zločine. Arkan je imao specijalna ovlaštenja od države Srbije. Mi smo dobili iz Haaga jednu naredbu koju je potpisao Blagoje Adžić, načelnik Generalštaba JNA, gdje se daje uputstvo svima da se stave pod komandu Arkana! Da se može upotrijebiti avijacija i sve što bude trebalo… I da on počne 'čišćenje' u pravcu Zvornika", govorio je ranije za portal Radiosarajevo.ba novinar i publicista Jusuf Trbić.

(Radiosarajevo.ba)

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...