ODLUKA DONESENA 1. MAJA: Bh. entitet RS dužan je isplatiti 90 miliona maraka slovenačkom...

(...) odštete zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

  • Ekonomija

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 1

Ovo je konačna odluka Arbitražnog vijeća u Londonu koje je odbacilo zahtjev RS-a, odnosno BiH, za poništenje arbitražne odluke iz 2022. godine kojom je BiH obavezana da “Vijaduktu” isplati 90 miliona KM odštete.

Slamku spasa RS je pokušala da nađe u nastavku postupka te je podnijela zahtjev za poništenje te odluke. Uz taj zahtjev Vlada RS je dala i bezuslovnu garanciju da će platiti dug, ukoliko odluka ne bude poništena.

Međutim, zahtjev nije prihvaćen tako da će se vlast RS-a suočiti sa ogromnim finansijskim izazovom.

Pravni zastupnik „Vijadukta“ Predrag Baroš potvrdio je da je odluka donesena 1. maja i da je njome zahtjev za poništenje arbitražne odluke odbijen u cjelosti.

"Zahtjev za poništenje arbitražne odluke je odbijen u cjelosti, tako da je arbitražna odluka od 18. aprila 2022. godine, ostala na snazi. Također, ovom odlukom je blokada sprovođenja izvršnog postupka stavljena van snage, a odlučeno je i da svaka strana snosi svoje troškove zastupanja", kaže Baroš.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi hidroelektrane na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“ je 2016. podnio zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Podsjećamo, ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom na to da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Godinu dana nakon pokretanja arbitraže Vlada RS potpisala je sa Vijećem ministara BiH sporazum kojim se obavezala da plati sve troškove arbitražnog postupka. 

(Capital) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...